Helemaal Melkweg

Vrouwelijk talent van eigen bodem in de schijnwerpers.

Tijdens het vier keer per jaar terugkerende festival HELEMAAL MELKWEG wordt op de editie van zaterdag 5 oktober vrouwelijk talent van eigen bodem volledig in de schijnwerpers gezet.
Zo zal actrice/zangeres Hadewych Minis haar ‘electroponk’ laten horen en brengt de Amsterdamse zangeres Rita Zipora Brits aandoende pop met warme soundscapes. De all-grils pop/rock-formatie Girls Wanna Have Fun staat op het podium en Zanillya, de eerste vrouwelijke hiphopartiest die de Grote Prijs van Nederland won, zal haar poëtische raps ten gehore brengen.

Maar zoals het een festival betaamt is er meer! Def P, Diggy Dex, Engel en dj DNS brengen met hun Kleine Jongen Tour nederhop van de bovenste plank. Catchy sixties surfpop komt van The Silhouettes, de 10-koppige band Knarsetand laat de voetjes van de vloer gaan en dromerige folk is er van de uiterst begenadigd songwriter/componist Kim Janssen.

Zowel de Nederlandse première van ‘I Am Divine’ – over actrice/zangeres en draq queen Harris Glen-  als ‘Interstella 555’,  het samenwerkingsproject tussen Daft Punk en anime-meester Leiji Matsumoto, worden vertoond. Ook is De Foutmijn weer van de partij met clips van Nederlandstalige zangers tot kleurrijke jaren ’80 kitsch.

De Galerie is de plek voor de foto-expositie ‘Mandy en Eva’, over het dagelijks leven van twee genderdysfore tieners, en in het theater zijn maar liefst drie dansvoorstellingen te zien. Het Wat speelt met de grens tussen genres. Shaleish Bahoran (ISH) danst een breakdance en ‘poppin’-duet en Sabine Molenaar neemt het publiek in mee in een achtbaan van dromen en nachtmerries, herinneringen en associaties.