Noren bouwen uitbundig muzikaal feest.

In een helaas niet uitverkocht Tivoli in Utrecht stond op woensdagavond 23 oktober de Noorse band Jaga Jazzist. Deze formatie mixt verschillende muziekstijlen, als jazz, elektro-pop, rock, afro-beat en drum ’n bass tot een geheel eigen stijl.

Het podium stond helemaal vol met instrumenten en na een kleine twintig minuten wachten, werd een mysterieus intro gespeeld waarna de heren en dame van deze tien koppige band onder luid applaus het podium op liepen. Het eerste nummer werd rustig opgebouwd en vervolgens kwamen ze als een muzikale sneltrein over je heen.

Strakke ritmes en stevige beats klonken door de zaal. Het ene nummer volgde het andere in rap tempo op en telkens weer met een ander muzikaal karakter. De muziek was dansbaar, maar ook sferisch en filmisch. Spannend vanaf het begin tot het eind van het concert. Ze speelde veel nieuwe nummers van hun laatste album waarbij ze de samenwerking waren aangegaan met het Britten Sinfonia.

De nummers ‘One-Armed Bandit’ en ‘Prungen’ vielen het meest op. Hierbij werd het nummer met weinig instrumenten opgebouwd tot een groots muzikaal hoogtepunt. Door de veelzijdigheid en afwisseling in de muziek is Jaga Jazzist niet in een bepaald hokje te plaatsen. De cross-overs na de verschillende stijlen maakt hun eigenzinnig en kwalitatief.

Eén van die kwaliteiten is dat meeste muzikanten meer dan één instrument bespelen. Zo zie je onder andere de saxofonist ook op gitaar, basklarinet en de steelstringgitaar spelen en verschijnt de contrabassist zo nu en dan ook op trompet, toetsen en xylofoon.

Jaga Jazzist is een veelzijdige band met een eigen geluid en bestaan al ruim twintig jaar. Hopelijk zullen ze binnenkort vaker in Nederland te zien zijn, want het is zonde om deze band aan je voorbij te laten gaan.

Verslag en fotografie: Ronald Rijntjes