Eefje de Visser

Interview met Eefje de Visser.

Het Is is de sfeerrijke opvolger van De Koek waar Eefje de Visser in 2011 doorbrak. Ditmaal wel meer een geheel dan de voorganger waar het meer ging om afzonderlijke liedjes. De singer-songwriter tourt er momenteel mee langs de concertzalen en geniet daar met volle teugen van.

Door Anneke Ruys

Eefje de Visser is een blije vrouw. Haar album Het Is ligt al een maand in de winkels en er staat een hele hoop te gebeuren: veel promo, een  tour waar ze op dit moment middenin zit, maar ook tv + radio-optredens. Het hoort er allemaal bij en Eefje geniet met volle teugen van haar artistieke bestaan. Maar realiseert zich ook de wat mindere kanten die eraan kleven. “Mensen romantiseren dit vaak. Ze denken dat het muzikantenbestaan alleen maar positief is. Optreden, je muziek delen met gelijkgestemden en alleen maar genieten. Het lijkt ideaal maar is dat niet altijd. Het is ook een onzeker bestaan. Vandaag heb je succes, morgen kan het weer voorbij zijn. Je moet er vooral ook heel hard voor werken. Maar mij hoor je niet klagen hoor. Ik probeer vooral de zonnige kanten te zien. Daarom kan ik er iedere dag weer van genieten”.

Foto Guy Kokken

Het Is betekent geen verlengde van de Visser’s succesdebuut De Koek. “Met De Koek wilde ik dat ieder liedje anders was, verrassend ook. Het Is vormt meer een geheel. Ook is het kaler en intiemer en met minder instrumenten gemaakt”. Je kunt de plaat ook een soort van break-up album zien, maar dan plus. Zeker omdat niet alle liedjes te maken hebben met die fase. Een lange relatie die uitging juist tijdens de succesperiode. “Dat was een intense tijd ja. Heel druk en meeslepend. Momenten dat ik nauwelijks tijd had om stil te staan bij alles wat er gebeurde. Toen die periode voorbij was en ik eindelijk weer tijd voor mezelf had voelde ik een soort leegte. Ik zat thuis op de bank en soms deed ik helemaal niks. Naarmate dat proces vorderde deden zich ook weer nieuwe liedjes aan. Toen realiseerde ik me ook dat de achterliggende periode me veranderd had. In positieve zin, zeker,”

Het Is gaat ook over een verlangen naar vrijheid. Weg willen en op reis gaan. Een vertrek uit de eigen wereld, op zoek naar verandering. Houdt Eefje zelf van reizen?  “Ik reis niet zo heel veel. Wel  hou ik van natuur, vooral van koude landschappen. Droge gebiede trekken me wat minder. Scandinavie trekt me, maar ook Ierland en Schotland. Daar zou ik zeker mooie liedjes kunnen schrijven ja. Er is daar overal inspiratie. Maar ook hier in Nederland is genoeg inspiratie te vinden. Als je er maar voor open staat dan komt het vanzelf”.

Kijk voor alle aankomende shows op http://eefjedevisser.com/