Fleetwood Mac

Band slaagt er nog steeds in om een avond lang te boeien.

Dat een band als Fleetwood Mac er anno 2013 er nog altijd toe doet bewees de voorverkoop van dit concert al wel. Binnen 1,5 uur was dit concert in de Ziggo Dome uitverkocht en werd er later een tweede concert gepland (op zaterdag 26 oktober). Tijdens deze tournee spelen ze in dezelfde bezetting als bij hun vorige concert in Nederland. Toen stonden ze de Rotterdamse Ahoy in 2009 zonder nieuw album. En nu eigenlijk weer. Ondanks dat er in april een nieuwe EP werd uitgebracht met 4 nieuwe songs. En dat eerder dit jaar een jubileumeditie verscheen ter ere van het 35 jarige jubileum van het legendarische album ‘Rumours’. Hoewel dat album nu 36 jaar oud is. Maar nog altijd niet gedateerd. Zo bleek ook deze avond in een uitverkochte Ziggo Dome. Tijdens de concerten in de Londense O2 Arena kwam Christine McVie op het podium om voor het eerst in 15 jaar weer met Fleetwood Mac mee te spelen. Die verrassing bleef uit in de Ziggo Dome.

Maar ook zonder Christine (met alle respect) blijkt Fleetwood Mac nog altijd sterk te zijn. De avond begon vrij tam met ‘Second Hand News’. Maar toen daarop ‘The Chain’ volgde was het hek van de dam. In perfecte volgorde volgen daarop ‘Dreams’ en ‘Rhiannon’. Met daar tussen nog het nieuwe nummer ‘Sad Angel’ dat er uitstekend tussen past. Vervolgens kondigt Lindsey Buckingham een blokje aan van nummers van het album ‘Tusk’. Waarvan een viertal songs volgen: ‘Not That Funny’, ‘Tusk’ (waarbij op de achtergrond beelden van de originele opname uit 1979 werden vertoond) en Stevie Nicks’ haar nummers ‘Sisters Of The Moon’ en het schitterende ‘Sara’.

En dan komt er een soort akoestisch blokje van voornamelijk Lindsey Buckingham. Ook deze avond speelt hij ‘Big Love’ en helemaal alleen op het podium (zoals op het live album ‘The Dance’). En nog altijd weet hij indruk te maken met deze versie. Hierna kwam Stevie Nicks weer terug op het podium voor een nummer wat niet weg te denken is bij een concert van Fleetwood Mac: ‘Landslide’. Het daarop volgende ‘Never Going Back Again’ werd wat trager gespeeld dan de originele versie en dat haalde het tempo er een beetje uit. Helemaal toen Stevie Nicks daarna een anekdote vertelde over het volgende nummer ‘Without You’. Een obscuur nummer dat zij in 1974 al hadden opgenomen (nog voordat Buckingham en Nicks bij Fleetwood Mac terecht kwamen), maar waarvan in de jaren ’70 de opname verloren ging. En later alsnog opdook via YouTube (en dit jaar verscheen een nieuw opgenomen versie op die EP). Het verhaal erachter was interessant, maar het Nederlandse publiek is niet zo voor zulke anekdotes. ‘Thank you for your patience’ zei Stevie na afloop van het nummer. Waarschijnlijk had ze wel door dat dit publiek daar geen geduld voor kon opbrengen.

Hierna kwam langzaam de gang er weer in met ‘Gypsy’, ‘Eyes Of The World’ en ‘Gold Dust Woman’. Maar helemaal met ‘I’m So Afraid’ waarbij Lindsey Buckingham opnieuw liet zien wat voor gitaarvirtuoos hij is. En Stevie’s solohit ‘Stand Back’ blijkt ook uitstekend in de set te passen om het tempo weer terug te brengen. Waarbij vervolgens bij ‘Go Your Own Way’ weer echt alle remmen los zijn.

Het kan niet anders dat er daarna een toegift volgt. En die komt er. Met ‘World Turning’ waarbij ditmaal Mick Fleetwood met zijn drumsolo de show stal. En het onvermijdelijke ‘Don’t Stop’ kon niet uitblijven. Voor een laatste toegift volgen nog de ondergewaardeerde klassieker ‘Silver Spring’ en als afsluiter het nummer ‘Say Goodbye’. Een nummer van hun laatste album ‘Say You Will’ uit 2003. Waarbij Lindsey Buckingham openhartig vertelde over de band tussen Stevie en hem door de jaren heen.

Ondanks die kleine dip midden in het concert bewezen Fleetwood Mac deze avond opnieuw wat voor uitstekende live band nog het altijd is. De muziek is dan ook inmiddels tijdloos gebleken. Maar hun live prestaties schijnbaar ook. Laat dit een aanmoediging zijn voor wie nog twijfelt om op 26 oktober naar het extra concert in de Ziggo Dome te gaan.

Tekst: Peter van Cappelle

Fotografie: Luuk Denekamp