Bruce Springsteen

‘Springsteen & I’ Documentaire DVD.

Vorig jaar werd er aan fans van Bruce Springsteen opgeroepen om in een zelf opgenomen video te vertellen wat zijn muziek voor hun betekende. En die video in te sturen via een website. Filmregisseur Ridley Scott stelde hieruit een documentaire samen getiteld ‘Springsteen & I’.

Je zou over zo’n project van te voren heel sceptisch kunnen zijn. Want dreigt het dan niet te veel een film te worden waarin alleen maar mensen The Boss de hemel in prijzen? Dat is misschien ook gedeeltelijk waar, maar overdreven wordt het bijna nooit in het eindresultaat. Slechts een enkele keer, zoals een Amerikaanse vrouw die vertelt dat ze haar kinderen alleen maar die muziek door hun strot duwt.

Maar in de documentaire komen vermakelijk mooie verhalen van fans aan bod. Zoals het verhaal van de jonge vrachtwagen chauffeuses, de fabriek medewerker die na 20 jaar eindelijk geld genoeg had om voor zijn vrouw en hem twee tickets voor een concert te kunnen bekostigen, en de jongen die door zijn ex-vriendin was gedumpt en door Bruce op het podium werd getroost. En het verhaal achter het beroemde filmpje uit 1988 waarin Bruce spontaan samen met een straatmuzikant in Kopenhagen 3 nummers speelde komt ook aanbod.

En ook humor ontbreekt niet in de documentaire. Het meest hilarische voorbeeld daarvan is de Britse echtgenoot waarvan diens vrouw groot fan is. En waardoor hij altijd verplicht mee moest naar concerten die naar zijn mening te lang duurde. ‘Shorten your concerts’ is zijn antwoord op de vraag wat hij tegen The Boss zou willen zeggen.

De video’s van de fans worden gelukkig ook door muziek afgewisseld. Zo zien we aan het begin een mooie akoestische versie van ‘Growing Up’ van een toen nog hele jonge Bruce. En een live versie van ‘Blood Brothers’ waarbij een emotionele Bruce is te zien. Niets menselijks is hem vreemd. Dat is wat deze documentaire wel duidelijk maakt.

Nu de documentaire ook op dvd en blu-ray is verschenen zijn er een aantal extra’s toegevoegd (waarvan een deel ook in de bioscoop werden vertoond na de documentaire). Zo is het een leuke extra om de ontmoeting van Bruce met een aantal fans uit de film te zien. En de 6 nummers van het concert dat Bruce vorig jaar met zijn E Street Band gaf op het Hard Rock Calling festival in Londen zijn zeer de moeite waard. Zoals een bijzondere versie van ‘Thunder Road’, en een gastoptreden van Paul McCartney.

Of zo’n soort documentaire met fans van andere artiesten zou werken is maar de vraag. Maar in het geval van Bruce Springsteen zijn er genoeg bijzondere verhalen om een boeiden documentaire te kunnen samen te stellen. Daarmee is ‘Springsteen & I’ een documentaire geworden die voor veel fans van Springsteen heel herkenbaar zal zijn.

Sterren: 4,0

Tekst: Peter van Cappelle