Jake Bugg

Jake Bugg – Shangri La

Het is hard gegaan met Jake Bugg. Het debuutalbum van de 19 jarige Britse singer/songwriter sloeg vorig jaar gelijk aan. Nauwelijks een jaar later komt hij alweer met een opvolger van dat succesvolle album. Getiteld ‘Shangri La’. Geproduceerd door niemand minder dan Rick Rubin. Dat is dus nogal een behoorlijke stap vooruit.

De single ‘What Doesn’t Kill You’ deed al vermoeden dat Jake Bugg wat steviger te werk ging dan op zijn debuutalbum. Op zijn debuutalbum neigde hij voornamelijk naar folkrock en country. Op dit album zijn er meer indie- en garagerock invloeden terug te horen. Elektrische gitaarrock zoals het eerder genoemde nummer, ‘Slumville Sunrise’ en ‘Kingpin’.

Maar de folk en country invloeden heeft hij niet helemaal vaarwel gezegd. Zo is de laatste track ‘Storm Passes Away’ een folk nummer dat zo op zijn vorige album kunnen staan. Net als het country achtige ‘Me And You’ en ‘Pine Trees’. Terwijl ‘All Your Reasons’ en ‘Simple Pleasures’ folk en rock weer mooi samen komen. En met ‘Kitchen Table’ levert hij op het album ook nog een bluesy nummer af.

De fans van zijn debuutalbum hoeven niet snel teleurgesteld te zijn, want er staat genoeg op ‘Shangri La’ dat in het verlengde daarvan ligt. Maar tegelijkertijd verbreed Jake Bugg ook zijn terrein. Wat een gevarieerd album heeft opgeleverd. Kleine jonge worden groot. Dus ook Jake Bugg. Waarbij dit album eigenlijk al doet uitkijken naar de volgende stap die hij zal gaan nemen.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle