Rue Royale

Brits/Amerikaans duo vertelt over nieuwe album Remedies Ahead.

Het nieuwste muzikale geesteskind ‘Remedies Ahead’ brengt Rue Royale in januari voor drie intieme concerten naar Nederland. Het Brits/Amerikaanse duo is met hun betoverende folkpop op 10 januari te zien in Goes, op 11 januari in Utrecht en op 12 januari in Tilburg. De kaartverkoop voor de “Remedies Ahead Tour” van Rue Royale is per direct gestart via o.a. de websites van de zalen.

Wanneer zijn jullie bij elkaar gekomen als Rue Royale en hoe ging dat in zijn werk?

We waren al drie jaar getrouwd toen we onze eerste nummer samen schreven en als Rue Royale muziek begonnen te maken. Ik (Brookln) zat in een andere band. Op een avond kwam ik thuis na een repetitie waar ik geen goed gevoel bij had. Toen begonnen Ruth en ik samen wat te spelen als een soort van therapie. Dat hadden we nooit eerder gedaan behalve dat we soms wat zaten te jammen. Binnen een uur was de eerste gezamenlijke song geboren. Dat was Even In The Darkness. Het was meteen een goed nummer waar we trots op waren. We namen ere en demo van op en postten die op MySpace. Al onze vrienden zeiden: waarom beginnen jullie geen band en dat hebben we gedaan. Zes weken later was onze eerste EP The Search For Where To Go een feit.

Jullie zijn muzikale partner en levenspartners. Waar hebben jullie elkaar ontmoet?

Ruth kwam in 2000 vanuit de UK naar de VS met een singer-songwriter vriend en band. Ik heb hen geholpen met het regelen van shows en speelde drums en percussie met ze. Ik vond Ruth meteen leuk alleen was het niet wederzijds. Ze vond me eerst helemaal niks. Een jaar later was onze gemeenschappelijke vriend naar Chicago verhuisd en werd mijn huisgenoot. Ruth was weer in de VS voor een huwelijksfeest en kwam naar Chicago om mijn huisgenoot te bezoeken. Hij had zijn sleutels in zijn afgesloten auto laten liggen en belde mij om haar op te halen van het vliegveld. We zaten vast in het verkeer en…

Is het moeilijk om samen te zijn en ook samen muziek te schrijven?

Meestal niet. We zijn graag bij elkaar en werken ook graag samen. Natuurlijk zijn er ook momenten dat we even op onszelf willen zijn. Maar dat is het leven he: zoet en zuur tegelijk J

Wat mogen mensen verwachten van een live-concert van Rue Royale?

Als we live spelen laten we ons inspireren door de zaal en de mensen. Iedere avond is weer anders. Maar we spelen wel met alle passie en vertellen wat verhaaltjes en grapjes waar we misschien later spijt van hebben haha.

Jullie komen uit de VS maar wonen nu in Nottingham. Is er iets wat je mist uit Amerika?

Ik ben Amerikaan maar we hebben eerst zes jaar samengewoond in Chicago voordat we naar de UK verhuisden. We wonen nu inderdaad in Nottingham. Ik mis heel veel dingen van Amerika, mijn thuis. Maar ik mis vooral mensen.

Schrijven jullie de muziek samen of apart? 

Onze songs worden vaak uit een idee geboren. Dan komen we samen, werken het verder uit om te zien wat er uiteindelijk uitkomt.

Wat zijn je sterkste muziekinvloeden?

Toen ik opgroeide luisterde ik veel naar gospel en folk uit het zuiden van Amerika. Later luisterde ik naar bands als Fleetwood Mac en Mark Kozelek. Ik denk dat daar onze grootste invloeden vandaan komen. Maar als we nu muziek maken laten we ons niet inspireren door andere bands.

Remedies Ahead is jullie derde album. Het werd gerealiseerd met hulp van Kickstarter. Kun je ons vertellen hoe dat in zijn werk ging en wat jullie ervaring ermee is?

We besloten om een crowdfunding campagne te starten voor Remedies Ahead omdat we een ander soort album wilden maken. We hadden geen geld voor een studio en een album op te nemen zoals we dat zelf voor ogen hadden. Gezien de support van onze fans in het verleden hadden we het plan om het aan hen voor te leggen. En hen de kans geven om de opneman te helpen financieren via de vooruitbestelling van het album. Het werkte heel goed al was het heel erg veel werk. Misschien raakten mensen geirriteerd door al onze posts op Facebook en Twitter. Maar uiteindelijk kregen we een gigantische respons en konden ons doel bereiken.

Wat zou je willen delen met het album Remedies Ahead?

Op dit album waren we weer op jacht naar iets. Op jacht naar een nieuwe manier van zijn en van creeren. We probeerden een nieuwe manier van schrijven en produceren van Rue Royale songs uit. Gaanderweg realiseerden we ons de hoeveelheid vrijheid die we kunnen creeeren door dit alles. En we zijn ons pas aan het opwarmen…

RUE ROYALE – REMEDIES AHEAD TOUR
Vrijdag 10 januari
’t Beest | Goes
Entree: voorverkoop € 8,50 / avondverkoop € 10,- (excl. servicekosten)
Kaartverkoop via www.tbeest.nl.

 

Zaterdag 11 januari

EKKO | Utrecht
Entree: € 10,- (excl. servicekosten)
Kaartverkoop via www.ekko.nl en via de winkels van Primera.

 

Zondag 12 januari

De NWE Vorst [hosted by 013] | Tilburg
Entree: € 10,- (excl. servicekosten)
Kaartverkoop via www.013.nl, de 013 Boxoffice, www.ticketmaster.nl en de bekende voorverkoopadressen.

Meer informatie over Rue Royale is te vinden op www.rueroyalemusic.com of op Facebook. Benieuwd hoe Rue Royale live klinkt? Kijk dan hier naar het instore optreden in VelvetMusic Rotterdam.