The Beatles

The Beatles – On Air: Live At The BBC Volume 2.

Ze mogen dan inmiddels al 43 jaar uitelkaar zijn, maar ieder jaar verschijnt er vlak voor de feestdag nog altijd wel weer iets van een nieuwe release van The Beatles. Nadat de afgelopen jaren remasters van alle albums, en een aantal films opnieuw werden uitgebracht, verschijnt er nu weer een nieuwe titel aan het Beatlesfront: ‘On Air: Live At The BBC Volume 2’. Een vervolg op ‘Live At The BBC’ dat in 1994 verscheen. Zoals de titel al zegt dus opnames van The Beatles uit het BBC archief uit de periode 1962-1964. De periode van hun grote doorbraak. In de 19 jaar na het eerste dubbelalbum met die opnames zijn er schijnbaar nog genoeg andere opnames boven water gekomen om een tweede album mee te kunnen vullen.

Voor de BBC Radio namen ze nummers op voor o.a. radioprogramma’s. Hierbij speelden ze regelmatig naast hun eigen nummers ook covers die ze nooit in hun vertrouwde Abbey Road Studios opnamen. Dit waren meestal covers van hun eigen helden, zoals Buddy Holly, Little Richard, Carl Perkins, Ray Charles en Chuck Berry.

Tijdens die sessies hebben ze nummers ook regelmatig vaker gespeeld. Waardoor er een aantal nummers zowel op het eerste als op het tweede deel staan, maar dan wel uit verschillende opnamesessies. En bij een aantal versies is daar ook wel degelijk verschil in te horen. Zo is de versie van ‘The Hippy Hippy Shake’ op dit tweede deel wat ruiger dan op het eerste deel. Andersom is het geval met de Little Richard cover ‘Long That Sally’. En ‘I Got A Woman’ wordt wat sneller gespeeld dan op de eerder versie, en de stem van John Lennon zingt hierin met een overdub van zijn eigen stem.

Er staan twee covers op die nooit eerder van The Beatles verschenen zijn: ‘I’m Talking About You’ en ‘Beautiful Dreamer’. Helaas liet de geluidskwaliteit te wensen over. Wat vooral bij die laatste jammer is, want het speelplezier van de jonge Beatles is ervan af te horen. Zoals bij het grootste gedeelte van het album.

De opname van ‘I Feel Fine’ op dit album is uiteindelijk nooit uitgezonden, en dat is te begrijpen bij het beluisteren. Op deze versie klinken ze vermoeid na het mega drukke jaar 1964. Na die tijd waren ze zo beroemd geworden dat ze promotie optredens bij de BBC niet meer hoefden te doen. Van na die tijd staan op dit album alleen twee interview met John en George uit 1965, en met Paul en Ringo in 1966.

Er staan net als op het eerste deel ook hier tussen de nummers stukjes interview verwerkt. Voor fans leuk om een keer te horen, maar het valt natuurlijk in het niet bij de muziek. En afgezien van die interviews horen we een gemotiveerde rockband voor wie de wereld nog open lag. Het plezier van John, Paul, George en Ringo in wat ze doen klinkt hier nog duidelijk door.

Het album is wel, net als bij het eerste deel, echt iets voor de echte grote Beatlesfans. Voor wie de Fab Four nog maar pas heeft ontdekt is aan te raden deze pas later te beluisteren na alle studio albums. Maar de fans, vooral liefhebbers van de prille periode van The Beatles, komen net als bij deel 1 ook hier flink aan hun trekken.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle

Het eerste deel van ‘Live At The BBC’ is ook opnieuw geremasterd uitgebracht. En is ook samen met deel 2 verkrijgbaar als 4CD box.