Johannes Rijpma

Zanger in duet met Mirjam Timmers van Twarres.

In het weekend dat de vorst eindelijk intreedt in Nederland, presenteren twee bekende Friese zangers een uniek duet. Singer-Songwriter Mirjam Timmer is te horen op de nieuwe single van Johannes Rypma: ‘Ik Wol Dy’. Mirjam Timmer heeft de Friese tekst geschreven voor dit liedje.

De twee Friezen doken eind vorig jaar samen de studio in;  tijdens het ‘vertalen’ van de lyrics is het liedje Mirjam dusdanig eigen geworden, dat ze het niet kon laten om in de studio spontaan een paar koortjes in te zingen…  Dit leidde tot het bijzondere Friese duet ‘Ik Wol Dy’. De muziek van ‘Ik Wol Dy’ is geschreven door Gordon Groothedde en Trevor Guthrie, die in 2013 de megahit ‘This is what it feels like’ scoorde met Armin van Buuren. De single is vanaf vandaag digitaal verkrijgbaar.

Mirjam Timmer over de samenwerking:  door het schrijven en de opnames van ‘Ik Wol Dy’ heb ik weer volop inspiratie gekregen voor nieuw eigen werk en duik binnenkort de studio weer in… 

Johannes over de samenwerking met MirjamIk vond het een geweldig idee om Mirjam te vragen om de Friese tekst voor het liedje te schrijven. En ik ben daarom ook heel trots op het nummer zoals het uiteindelijk geworden is.

Mirjam Timmer maakte samen met haar goede vriend Johan van der Veen begin 2000 furore met de band Twarres. In 2000 werd het nummer ‘Wer Bisto’ niet alléén in Nederland, maar ook in de Benelux een nummer 1-hit. Hierna volgden singles als ‘She Couldn’t Laugh’, ‘Children’ en ‘I Need To Know’ die in Nederland allen een top 10-positie in de Nederlandse Top-40 hebben behaald. In februari 2002 ontvangt Twarres een Edison Award voor ‘Beste nieuwe groep nationaal’. Later dit jaar krijgt het duo in Manchester tussen al het  “Internationale muzikale geweld” een “Top of the Pops-award” voor “Best Newcoming Act”. Ruim een jaar later lijkt het plotseling afgelopen te zijn met Twarres; Mirjam en Johan besluiten ze beide solo verder te gaan. Johan vindt zijn heil in het toneel en Mirjam maakt een soloalbum onder de naam MIR en speelt overal in het land met de “Twarres-Band”.  In 2006 pakken ze samen de draad toch weer op met Twarres.  Alleen blijkt er al snel iets ernstig mis te zijn;  Johan kan door een ernstige zenuwziekte niet meer zingen. Hoewel het voor het grote publiek enkele jaren stil is geweest rondom Mirjam wil ze met ‘Ik Wol Dy’ laten horen dat ze is begonnen aan een muzikale terugreis. Ze  is vastbesloten om in 2014 weer veel van zich te laten horen. Twarres maar dan anders…

 

Gordon Groothedde produceerde deze single; hij nam ook het leeuwendeel van de productie van het debuutalbum van Johannes voor zijn rekening. Het is alweer ruim een jaar geleden sinds Johannes Rypma tweede werd in de finale van “The Voice Of Holland”. Sindsdien is er veel gebeurd; Johannes bracht zijn debuutalbum ‘Play Me’ uit, zijn gelijknamige single behaalde een Top 10 notering. Verder deed Johannes  een pikante fotoshoot voor het magazine L’Homo en onlangs was hij wekelijks op SBS te zien in het programma “Welkom bij de Kamara’s”.