Motel Mozaique

Festival beleefde succesvolle veertiende editie.

Het Motel Mozaique Festival beleefde afgelopen weekend een zeer geslaagde en drukbezochte veertiende editie. Het bruisende stadsfestival in Rotterdam bracht tientallen internationale en nationale artiesten naar Rotterdam, trok duizenden mensen naar het kunstenfestival en liet velen de nieuwe Rotterdamse architectuur ontdekken. Motel Mozaique was dit jaar op slechts een paar dozijn kaarten na uitverkocht.

Dit door concerten van bands uit o.a. IJsland, Nigeria, Noorwegen, Groot Brittannië  en Amerika, met als hoogtepunten de groovende funk van Jungle, de zwoele indiepop van Wild Beasts, de neo klassieke muziek van Hauschka, en de hardste band van het festival: Eagulls. Door de aanwezigheid van Asgeir, Temples, George Ezra, Angel Olsen, La Luz (zie foto) en vele andere interessante nieuwe artiesten konden de festivalbezoekers nog meer dan voorheen op een muzikale ontdekkingstocht door Rotterdam.

Van het theaterprogramma werd performance artiest Ivo Dimchev door zowel publiek als theaterkenners tot absoluut hoogtepunt gebombardeerd. Ontregelend goed. Van diverse beeldend kunstenaars waren zeer opvallende werken in de openbare ruimte te zien, zoals van Sander Bokkinga die ook over zijn werk vertelde, en van wereldwijd vermaard kunstenaar Florentijn Hofman’s Mickey the Pig was voor het eerst in Rotterdam te zien.

De wereldwijd aandacht trekkende nieuwe architectuur in Rotterdam werd nadrukkelijk omarmd door Motel Mozaique. Popbands verrasten nietsvermoedende reizigers drie dagen lang met concerten op het nieuwe Rotterdam Centraal. Het door OMA / Rem Koolhaas ontworpen kolossale gebouw De Rotterdam was nadrukkelijk onderdeel van het festival. In het nhow hotel vonden popconcerten en performances plaats, en ook het project Slapen in Architectuur, waar bezoekers konden slapen in het tot Hotel Heden omgedoopte nhow hotel, een nieuwe partner van het festival. Hierbij zagen de slapers bij het ontwaken hun eigen naam opduiken in het Rotterdamse landschap.

Het tot Plaza Mozaique omgetoverde Schouwburgplein was uiterst succesvol als bruisend stadsplein vol kunst, cultuur en ontmoeting. Rijk en vol contrasten. Met Surinaamse Winti, ambachtelijke fotografie, onvermoeibare Dansers en tafeltennissers, internationale programmering  en de focus op het DNA van de stad Rotterdam door veel jonge lokale bands, presentaties van tientallen Willem de Kooning studenten en de vele gidsentochten.

Op dit Plaza Mozaique toonde Motel Mozaique aan dat de stad Rotterdam een grote popzaal verdient. De tijdelijke tent die dienst deed als vervanging van Nighttown, WATT en Corso werd volop gebruikt, druk bezocht en zeer lovend ontvangen. Tevens zorgde het voor een enorme verlevendiging van het centrum van Rotterdam. @Motel Mozaique

Fotografie: Gertjan van der Loo