Rita Zipora

Interview met veelbelovende Nederlandse zangeres.

Nadat Rita Zipora begin dit jaar op Noorderslag stond was de buzz daar. Er werd reikhalzend uitgekeken naar het debuutalbum van de eigenzinnige zangeres. Als Ik Kijk ligt nu in de winkels en de Amsterdamse zangeres vertelt er graag over.

Door Anneke Ruys

De Amsterdamse Rita Zipora (26) schrijft Nederlandstalige muziek die tegelijkertijd ook heel on-Nederlands klinkt. Haar inspiratie haalt zij uit de Bristol Soundelectropop van bands als Portishead en Massive Attack uit de jaren negentig. “Ik noem mijn muziek zelf soundscape pop. Het zijn popliedjes waarbij ook de sound heel belangrijk is. Ik wil ook dat de luisteraars de klankkleur beleven wanneer ze naar de teksten luisteren”. Waarom Nederlands? “Wanneer je in je eigen taal zingt maakt dat je kwetsbaar. Ik kan dan mijn muziek beter delen en tegelijkertijd ook met de taal spelen. Als je Nederlands zingt komen de teksten ook meer binnen bij mensen en ze gaan erover nadenken”.

Inspiratie

De zangeres haalt haar inspiratie overal vandaan. Uit haar eigen leven en de dingen die ze meemaakt. “Mijn muziek grijpt niet terug naar het verleden. Het gaat meer om de wereld hoe ik die zie. Het gaat over mij in mijn eigen land, terwijl de muziek niet Nederlands klinkt. Ik hou van spanning in mijn songs”. Rita Zipora laat zich ook inspireren door de reizen die zij maakt. Iedere keer als zij op reis gaat komt ze terug met een koffer vol mooie verhalen. “Na mijn studie lichte muziek aan het Haags conservatorium ben ik naar Midden Amerika geweest en daarna naar Mongolie. Levenservaringen waardoor ik ook anders naar Nederland ben gaan kijken.In het begin had ik dat helemaal niet door, pas daarna realiseerde ik me hoe vooral de reis naar Midden-Amerika me heel anders naar het leven deed kijken”.

Reizen

In de album titelsong Als Ik Kijk komt meteen een belangrijke reiservaring aan bod. “In 2011 maakte ik samen met vijf meiden een reis door Mongolie. We zaten in een blauw Volkswagenbusje en tuften met een Mongoolse chauffeur het land door. De rust was overwelgigend: geen wegen, geen borden, geen gebouwen maar vlakten en leegtes. Heel bijzonder. In Reiziger komt Midden-Amerika aan bod. Eveneens een onvergetelijke ervaring”.

Als Ik Kijk is een speciale plaat geworden. Bijzondere zang mengt zich met mooie teksten en die worden ook nog eens aangevuld met spannende (triphop) muziekklanken. De media schreven lovend over het debuut van de singer-songwriter. Al snel stond Rita op grote podia als Noorderslag en Paradiso. “Ik geniet erg van optreden. Het is iedere keer weer een uitdaging om op een nieuw podium te staan”.

www.ritazipora.nl