Cliff Richard

Nostalgie in Ziggo Dome.

Cliff Richard viert dit jaar zijn 55 jarig jubileum in de muziek en onbetwistbaar is hij de grootste hitmaker en de ultieme popster uit de UK. Geen enkele andere Britse band of solo-artiest komt in de buurt van zijn 100 album releases en maar liefst 123 hits, of kan beweren meer dan 20 jaar in de charts aanwezig te zijn.

Zijn opmerkelijke carrière heeft hem veel gebracht: Succesvolle films, musicals, concert tournees en TV shows hebben allemaal bijgedragen aan de legende Cliff Richard.

Cliff Richard liet zich in het begin van zijn carrière inspireren door Elvis Presley. Met zijn begeleidingsgroep The Shadows verkochten ze zo’n 260 miljoen platen. Bij elkaar opgeteld hebben ze maar liefst 19 Engelse nummer 1 hits op hun naam staan waaronder Living Doll, Its All In The Game, Travellin Light, Bachelor Boyen Apache welke ook in Nederland grote hits werden. Cliff Richard speelde ook, samen met The Shadows, in de films Summer Holiday en The Young Ones waarvan de singles en albums miljoenen keren over de toonbank gingen.

Cliff Richard scoorde als solo artiest wereldwijd succes en scoorde niet alleen de meeste top 10 en 20 hits in de UK singles Chart, ook is hij de enige Engelse artiest met een nummer 1 hit in vijf opeenvolgende decennia. Cliff Richard werd meerdere malen onderscheiden voor zijn zeer succesvolle carrière. In 1995 werd hij zelfs in de Britse adel verheven.

De laatste keer dat Sir Cliff Richard een concert in Nederland gaf was in 2009, samen met The Shadows. Gisteren kwam hij terug, ditmaal in Ziggo Dome. @Ziggo Dome

Fotografie: Harold Versteeg