Coldplay

CD recensie Ghost Stories.

Laten we eerlijk zijn over het vorige album ‘Mylo Xyloto’: heel succesvol, maar er stonden meer draken dan hoogtepunten op. De richting naar het grote stadionpubliek waar ze met ‘X&Y’ al een beetje was in waren gegaan, en die met ‘Viva La Vida’ werd uitgebreid, had op ‘Mylo Xyloto’ het uiterste bereikt. Op een enkele uitzondering na leek Coldplay al lang niet meer op de band die het ooit was ten tijde van de album ‘Parachutes’ en ‘A Rush Of Blood To The Head’. Maar voor de liefhebbers van de intiemere liedjes van die albums is het nieuwe album ‘Ghost Stories’ goed nieuws. Want de bombast van de vorige twee albums is op dit album grotendeels verdwenen.

Afgelopen tijd was de scheiding van Chris Martin en actrice Gwyneth Paltrow natuurlijk groot nieuws. Of je het nou wel of niet wilde, je kon er moeilijk omheen in de media. In de popgeschiedenis is het wrange voorbeeld natuurlijk vaak voorgekomen dat relatiebreuken inspiratie opleveren voor een album. Dat klassieke cliché komt op dit album ook om de hoek kijken. Want de teksten van Chris Martin liegen er niet bepaald over waar de nummers over lijken te gaan. Maar het levert in ieder geval drie nummers op die zo uit de vroege periode van Coldplay hadden kunnen stammen: de pianoballad ‘Another’s Arms’, het akoestische ‘Oceans’, en de afsluiter ‘O’.

Het experimentele is nog niet helemaal verdwenen, maar wel minder op de voorgrond. Zoals de hiphop achtige beats in ‘Magic’, ‘Ink’ en ‘True Love’. Maar het past allemaal wel in de intieme sfeer van het album.

De enige twee nummers die daarbij iets wat uit de toon vallen zijn het Bon Iver achtige ‘Midnight’ en de Avicii samenwerking ‘A Sky Full of Stars’. Die laatste klinkt wel heel erg veel als ‘The Hardest Part’. En daardoor is het ook het minste nummer op het album.

Maar voor de rest is het een verademing om Coldplay weer eens van een sobere kant te horen na twee bombastische albums. We kunnen opgelucht adem halen, want het bandje van ‘Parachutes’ en ‘A Rush of Blood To The Head’ is weer terug.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle