ArenA Jazz Award

Arena Jazz Award 2014 naar Ack van Rooijen.

Op zaterdag 7 juni 2014 vindt in en rond het nieuwe hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA  het Amsterdam Jazz Festival  plaats. Tijdens dit unieke festival met 30 bands op 9 podia, zal de ArenA Jazz Award worden uitgereikt aan Ack van Rooijen, bekend trompettist en flugelhornspeler. Ack (84) krijgt deze award als ‘Lifetime achievement award’.  Ack heeft met zijn ingetogen en virtuoze bugelspel veel betekend voor jazz-liefhebbers in de hele wereld en opgetreden met grootheden als Dizzy Gillespie, Miles Davis, Steve Gadd en Gil Evans. De organisatie van het Amsterdam Jazz Festival is vereerd met  de aanwezigheid van Ack van Rooijen met het Jeroen Manders quintet. Zij spelen op het ArenA Stage. Tijdens het festival, direct na Ack’s optreden zal de ArenA Jazz Award worden uitgereikt aan hem.

De ArenA Jazz Award 2014 bestaat uit een uniek glazen sculptuur alsmede een geldbedrag.

Ack van Rooijen is geboren op Nieuwjaarsdag van 1930. In 1946 reisde hij met zijn broer Jerry af naar Indonesië met de Tom van der Stap Bigband waar zij voor het eerst de muziekstijl hoorden die hun leven zou beïnvloeden: bebop. In 1949 studeerde Ack van Rooijen “cum laude” af aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag. Later dat jaar bezochten de broers met pianist/trompettist Rob Pronk New York waar ze de grote jazz helden op 52nd Street beluisterden. Terug in Nederland vormden de Van Rooijen’s een jazzband met o.a. pianist Rob Madna, genaamd ‘Boptet’, opgericht door Rob Pronk. Vanaf deze tijd was Ack van Rooijen veelzijdig bezig. Hij maakte tevens deel uit van Het Gelders Orkest (tot 1952), het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, als solist bij Bert Kaempert, de Skymasters en de Ramblers en was tevens studiomusicus bij Radio Hilversum.
Ack van Rooijen speelde o.a. bij het: Aimé Barelli Orchestra (Parijs), Peter Herbolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, SFB Bigband, Süd-Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Bigband.

Ack van Rooijen was mede-oprichter van het “United Jazz & Rock Ensemble” en vormde jarenlang een duo met pianist Jörg Reiter. Hij was verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als hoofdvak docent jazztrompet. Hij geeft workshops en concerten door heel Europa.

Kaartverkoop via de website www.amsterdamarena.nl. Prijs per ticket: € 39,-

AMSTERDAM JAZZ FESTIVAL vindt op zaterdag 7 juni 2014 plaats in de Amsterdam ArenA,  vanaf 14:00  tot circa 00.30 uur. ArenA Boulevard 1, 1101 AX Amsterdam.