Kool & The Gang en The Commodores

Soulhelden van weleer overtuigen nog steeds.

Op vrijdag 27 juni 2014 brachten de levende legendes van Kool & the Gang en The Commodores een bezoek aan Nederland. De Amerikaanse sterren gaven eenmalig een uniek optreden weg in Heineken Music Hall. Dat was een nostalgische avond vol swingende soul, funk en jazz, waarbij stilstaan onmogelijk was.

Kool & the Gang

Kool & the Gang begon midden jaren ’60 als jazzband ‘The Jazziacs’. Gedurende de jaren ’70 en ’80 groeide de band uit tot een wereldberoemde jazz, soul, disco, R&B en funk groep. In het discotijdperk scoren de artiesten hit na hit, waaronder tijdloze hits als ‘Celebration’, ‘Get Down (On It)’ en ‘Cherish’.

De formatie heeft wereldwijd meer dan 70 miljoen albums verkocht, waarmee zij drie generaties hebben weten te raken en inspireren. Hierbij zijn twee Grammy Awards, zeven American Music Awards, 25 top tien R&B hits, negen top tien Pop hits en 31 gouden and platina albums verdiend.

Vandaag de dag brengen de gebroeders Robert en Ronald Bell, George Brown en Dennis Thomas hun funky muziek nog altijd vol overtuiging ten gehore met een sensationele show, waarin oude tijden worden herleefd.

The Commodores

The Commodores is een van de grootste discobands uit de jaren ’70 in navolging van Kool & the Gang. De artiesten van de Amerikaanse funk-, soul- en discoband scoorde sinds die tijd onder andere 7 nummer 1 hits. Na het vertrek van saxofonist Lionel Richie lanceerde zij hun grootste hit ‘Nightshift’.

Alle muzikanten van The Commodores hebben hun eigen bijdrage geleverd aan de nummers, waardoor een grote diversiteit in muziekstijlen te horen is. Zo bestaat het repertoire enerzijds uit bekende ballads als ‘Easy’ en ‘Three times a lady’, waar zwarte funk zoals ‘Brick House’ tegenover staan.

Momenteel worden de lovesongs en funky hits van The Commodores nog altijd wereldwijd succesvol vertegenwoordigd door William King, Walter Orange en JD Nicholas met het eigen label, Commodore Records. @Heineken Music Hall

Fotografie: Harold Versteeg PhotoFresh.nl