The Libertines

Legendarische Libertines 2 oktober 2014 in Heineken Music Hall.

Carl Barât en Pete Doherty vormen samen het gezicht van The Libertines. Hun opkomst, succes en ondergang is kort maar hevig. Tien jaar geleden viel de legendarische garagerockband uit elkaar, maar onlangs kondigden ze hun reünie aan. The Libertines speelden in Nederland slechts eenmaal in volledige bezetting. Op 2 oktober a.s. komt daar verandering in en kan iedereen in de Heineken Music Hall zien waarom The Libertines aan de overkant van Het Kanaal in één adem worden genoemd met The Clash, The Jam en The Smiths. Tickets kosten €42,50 en zijn vanaf vrijdag 20 juni om 10:00 uur te koop.

Barât en Doherty ontmoeten elkaar in 1996 en richten een jaar later The Libertines op. In 2002 verschijnt debuutalbum Up the Bracket, een hoogtepunt van de garagerock-revival die The Strokes in 2001 startten. De minstens zo sterke opvolger The Libertines komt twee jaar later uit en behaalt de top van de Britse albumlijst. Kort daarna valt de band uit elkaar.

Collectieve geheugen

Songs als What A Waster, Up The Bracket en Don’t Look Back Into The Sun behoren in Groot-Brittannië evenzeer tot het collectieve geheugen als Wonderwall, het beste werk van The Beatles en Arctic Monkeys. Dat wordt onderstreept door het feit dat de band binnen 1 dag meer dan 65.000 (!) tickets verkocht voor deze reünie, die The Libertines gelukkig ook naar het vasteland van Europa brengt.