Daryll-Ann

Band betovert de Stevenskerk.

Vanuit het koelste plekje in Nijmegen, de Sint Stevenskerk, krijgt de Nederrockmuziek van Daryll-Ann de eer op de slotavond van de tropisch warme zomerfeesten haar muziek te laten horen. Het is de afsluiter van een reeks muzikale optredens genaamd ‘Stevenskerk live’ dat door de stichting Sint Stevens ieder jaar aan muzikaal talent beschikbaar wordt gesteld.

Het verblijf in deze kerk is gedurende een minuut stilte een werkelijk heilige plek voor alle aanwezigen waarbij de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne worden herdacht. Met het eerste gevoelige nummer ‘Only world’ maakt de band een mooie en rustige overgang naar de rest van het optreden.

Het ontbreken van het werkelijke contact met het publiek tijdens dit optreden, was een misser. Mensen die de dag ervoor naar de band ‘I am kloot’ waren geweest ondervonden hierdoor een groot verschil in optreden. Toch werd dit goedgemaakt door de schare trouwe fans die duidelijk te onderscheiden waren door het knikken en meetikken op de maat van de muziek. Maar het publiek dat voor het eerst naar deze band kwam luisteren kon hierdoor weinig aansluiting vinden.

Maar muzikaal zit het geheel toch zeer goed in elkaar. De combinatie van gevoelige zang ten opzichte van de grote muzikaliteit van de overige muzikanten, verdient echter meer balans. Hierdoor vormt het een wat lijzig geheel en komen zowel de zang als de instrumentele begeleiding niet geheel tot haar recht.

Daryll-Ann, ooit verwoord als beste Nederlandse gitaarband van de jaren negentig, doet een reünietour (inclusief frontman Jelle Paulusma en Anne Soldaat). In 2004, vlak na de release van het toepasselijk getitelde album ‘Don’t Stop’, hield de band uit Ermelo ermee op. Het abrupte einde van een prachtige carrière kwam bij de fans van de band hard aan. Groot nieuws dus dat Daryll-Ann zijn doorstart gaat maken, en daarmee de Nederrock weer tot leven wekt.

Foto’s: Hans Kreutzer

Tekst: Suzanne Stein