Jett Rebel

Zanger in St Stevenskerk te Nijmegen.

Het optreden van Jett Rebel in de Sint Stevenskerk tijdens de zomerfeesten in Nijmegen op dinsdagavond was het bekijken en beluisteren wederom waard. Met zijn 22 jaar zet hij een speels en ongedwongen optreden neer alsof hij al jaren in het vak zit. Opkomend met een blanco setlist, laat hij het publiek in verrassende onwetendheid. Het is de vleugel op het podium die verraad dat hij dit optreden zonder band houdt. Met een mooi intro ontstaat er hier en daar wat kippevel en is duidelijk voelbaar bij het publiek over hoeveel enthousiaste energie deze jonge artiest beschikt. Jett heeft een duidelijke voorliefde in zijn repertoire voor jaren ’70 en ’80 muziek. ‘Alles wat na ’88 komt bestaat niet’, volgens Jett. En daarmee heeft hij een groot en breed publiek te pakken dat uit zowel jonge zwijmelende meisjes bestaat als 30’ers en 40’ers die zijn muziek ook duidelijk weten te waarderen.

Halverwege het optreden ontstaat er wat ongemakkelijk geschuifel bij het publiek. Maar ook hier weet Jett mee te dealen en bespeelt het publiek vervolgens feilloos met een meerstemmige meezingversie van het nummer ‘God only knows what I’d be without you’.  De stemming zit er weer in en zelfs Jett springt spontaan op zijn pianostoel van vreugde.

Het relatief rustige repertoire van veelal liefdesliedjes met een vrolijke twist, laat het feestje wat we van hem gewend zijn bij ieder optreden, ditmaal niet echt losbarsten in de Sint Stevenskerk. Normaliter hangt het stoom aan de muren zoals ook te ervaren was tijdens zijn solo optreden in Paradiso en tijdens Pinkpop waar hij onlangs is uitgeroepen tot ‘The year of the Rebel’.

Ondanks dat is aan enthousiast applaus na elk gebracht nummer van het publiek geen gebrek. Deze artiest is een echte performer en dat maakt het geheel tot een prachtig optreden en dus een geslaagde avond voor velen.

De verrassing van de avond is de een na laatste act van Jett, waarbij hij door de vooringang van de kerk naar buiten lijkt te lopen. Inmiddels verschijnt ook de presentator Jan Douwe Kroeske op het podium om zijn afscheid af te kondigen. En dan rent deze Rebel opeens de trap op richting het kerkorgel waar hij zijn jeugddroom waarmaakt en zo voor publiek op het kerkorgel het liefdesliedje ‘Baby’ ten gehore brengt. Waarna hij met een ode aan zijn moeder eindigt en het publiek luid zingend afscheid van hem neemt.

Raakt deze Rebel ooit getemd?!

Foto’s: Hans Kreutzer

Schrijver: Suzanne Stein