Lowlands

O.A. TEMPLES, TYPHOON, LUCIUS, CAMO & KROOKED, RUSTIE, SKREAM, THE ACID.

Van 15 t/m 17 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de tweeëntwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Vandaag worden vijfentwintig nieuwe acts aan het programma toegevoegd. Bovendien wordt bekend gemaakt dat op maandag 28 juli om 10:00u voor de tweede en laatste keer ongeldig gemaakte kaarten uit de zwarthandel en achtergehouden kaarten die niet door sponsors en relaties worden gebruikt in de verkoop gaan.

De sound van The Byrds gekoppeld aan het songschrijftalent van The Beatles, dat is kort door de bocht wat je krijgt als je het domein van Temples betreedt. Vier jonge gasten uit het Engelse Kettering die er niet alleen bij lopen alsof het de psychedelische jaren zestig zijn, maar zich daar ook naar gedragen.

De Zwollenaar Typhoon ging voor ‘Lobi Da Basi’ terug naar de oorsprong van de hiphop en stiekem vooral op zoek naar zijn eigen roots. Hij vond die onder meer in Suriname, Zuid-Afrika en New Orleans, plekken waar banen gebroken en grenzen verlegd werden.

Dat het kwintet Lucius uit Brooklyn weet hoe je catchy liedjes moet schrijven, maakt zowel het enkele maanden oude debuutalbum ‘Wildewoman’ als hun Lowlandsoptreden een regelrechte aanrader.

Het is de ultieme reclamespot voor Europa. Het Oostenrijkse duo Camo & Krooked combineert Britse drum & bass met Franse house en Duitse minimal techno (en wat Amerikaanse disco).

Maximale muziek met maximale energie wordt er vaak gezegd over het werk van de jonge dubstepproducer Rustie.

Al drie keer stond Skream met Magnetic Man op Lowlands, maar de Britse dj en producer (Ollie Jones voor de burgerlijke stand) werd natuurlijk eerst onder zijn eigen naam een grootheid in de dubstep.

Als er later wordt teruggeblikt op muziekjaar 2014 zal de naam The Acid vallen. Het was het jaar waarin het elektronische drietal het veelgeprezen debuutalbum ‘Liminal’ afleverde en verder ging waar James Blake stopte.

Meer elektronische muziek komt van Happa, een jonge producer uit Leeds; de Britse producer Evian Christ die meewerkte aan ‘Yeezus’ van Kanye West; de Duitse dj/producer Prosumer met zijn diepgroovende house; de Britse danceproducer Boddika, die naast zijn solowerk een geroemde samenwerking met Joy Orbison heeft, en John Wizards die Afrikaanse stijlen combineert met een dancebeat. Ook Clap! Clap! is geïnspireerd door Afrikaanse muziek: met synths en drummachines herbouwt de Italiaanse producer Cristiano Crisci a.k.a. Digi G’alessio, classic Afrikaanse ritmes in de breedste zin des continents. Interstellar Funk keert terug naar Biddinghuizen, want DJ/producer Olf van Elden weet als geen ander hoe soul en disco met house te vermengen.

Verder is op Lowlands elektronicafolk van Dan Croll te horen, zonnige folky bluegrass van CC Smugglers, nederbeat van The Kik en punkrockblues van The Amazing Snakeheads.

Nu The Walkmen sinds eind vorig jaar voor onbepaalde tijd de hangmat hebben uitgerold, ziet Hamilton Leithauser zijn kans schoon om zijn herkenbare, nostalgische croon in dienst te stellen van andere muzikale invloeden. Zanger/gitaris Dave Hause is ook een solocarrière begonnen, omdat de songs die hij de laatste jaren schrijft niet punk genoeg zijn voor het repertoire van zijn band The Loved Ones. De Nederlandse rockband Birth of Joy komt met muziek die even tijdloos als onverwoestbaar is: een grommend monster van psychedelica, bluesrock en dampende rock & roll, letterlijk en figuurlijk vol op het orgel.Een van de betere singer/songwriters van Nederland Judy Blank speelde al meermaals op het podium met Seasick Steve. De Britse singer/songwriter Luke Sital-Singh komt vlak voor Lowlands met zijn debuutalbum ‘The Fire Inside’ . Voor je Vladimir Vladimirovitsj kunt zeggen, sta je bij Soviet Suprem al in de gierende menigte te springen op een glorieuze mix van punk, sirtaki, Franse rap, Bolshoibeats en spectaculair foute camp. Met de 3FM Megahit ‘Heart And Soul’ in de achterzak heeft de band uit Glasgow Twin Atlantic de hearts and minds van Lowlands al bij voorbaat voor zich gewonnen.

Eerder werd al bekend dat o.a. Queens of the Stone Age, Stromae, Volbeat, Snoop Dogg aka Snoop Lion, Disclosure, Triggerfinger, Royal Blood, The National, Portishead, Real Estate, London Grammar, Fink en Skrillex naar het festival afreizen. Binnenkort wordt het programma uitgebreid met meer muziek maar ook theater, comedy, kunst, wetenschap en literatuur.

Op maandag 28 juli om 10:00u gaan voor de tweede en laatste keer ongeldig gemaakte kaarten uit de zwarthandel en achtergehouden kaarten die niet door sponsors en relaties worden gebruikt in de verkoop. In totaal gaat het om ongeveer 300 kaarten. De verkoop verloopt via ticketmaster.nl en op 28 juli wordt vanaf lowlands.nl een rechtstreekse link naar de kaarten geplaatst. Een overzicht van de ongeldig gemaakte ticketnummers wordt t.z.t. op de site gepubliceerd.
—–
A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE 15 + 16 + 17 augustus 2014
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
http://www.lowlands.nl/
Festivalticket (3 dagen festival + camping): €195,- incl. servicekosten.
Parkeerticket: €15,- incl. servicekosten. €25,- aan de poort.
Voorverkoop: lowlands.nl, ticketmaster.nl
Bustickets voor busreizen vanuit heel Nederland: http://www.eventtravel.nl/
A Campingflight to Lowlands Paradise 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door Grolsch, Nedap en Douwe Egberts.