The Elementary Pinguins

Band brengt debuutalbum uit.

Op 10 november verschijnt via V2 Records het debuutalbum van The Elementary Penguins getiteld Weekend Transition. Twee dagen later, woensdag 12 november, presenteert de band het album in Paradiso in Amsterdam.

De leden van The Elementary Penguins, de Engelse zanger/bassist Dale Wathey, gitarist Jan-Paul ‘Sjap’ Kooistra en drummer Maurits Huijgen, luisteren naar veel verschillende muziek uit verschillende tijden en dat hoor je duidelijk terug op Weekend Transition. Eerder al in het door een discobeat voortgestuwde Everybody Knows My Name Especially On The Dancefloor en de rocker Pitch Black, maar nu ook in de eerste officiële single Magic, waarop de band zich van een onverwacht funky kant laat zien en dat door Dale wordt gezongen met falsetstem. Diversiteit is goed, maar ‘het moet authentiek voelen, het mag niet nep zijn,’ zo stelt het drietal. En dat is op Weekend Transition nergens het geval.

De opvallende bandnaam The Elementary Penguins komt van een regeltje uit I Am The Walrus van The Beatles, ‘Elementary penguin singing Hare Krishna.’ De albumtitel Weekend Transition slaat op het gevoel dat je kunt hebben na een zware werkweek. De zucht en overgang naar het weekend. Maar het verwijst ook naar het ‘Northern Soul’ gevoel, een term die wordt gebruikt om de dansrage in Noord-Engeland in de jaren ’70 onder de werkende klasse te duiden, een klasse die hele nachten doorhaalde op obscure soulplaatjes.

De weg die leidde naar Weekend Transition was niet een heel gebruikelijke. De EP die The Elementary Penguins in eigen beheer had opgenomen om de eerste optredens binnen te halen belandde toevallig op het bureau van de muzieksamenstellers van 3FM en de band werd gekozen tot Serious Talent, de kweekvijver van jong poptalent op de Nederlandse radio. De singles Pitch Black en Everybody Knows My Name Especially On The Dancefloor werden veel gedraaid en daarna volgden de optredens pas. Dale heeft in zijn geboorteland Engeland al een behoorlijk muzikaal leven achter de rug. Als bassist van Tiny Dancers uit Sheffield scoorde hij een paar hits, stond onder andere in het voorprogramma van Bob Dylan, op Glastonbury en in de legendarische Whisky a Go-Go in Los Angeles.

Met Weekend Transition is The Elementary Penguins helemaal klaar voor de volgende stap. En die stap zullen ze goed gekleed nemen, want het Britse merk Fred Perry heeft zijn oog op de groep laten vallen. En dat is iets wat alleen gebeurt bij aansprekende subculturen.

Meer informatie: http://theelementarypenguins.com | www.facebook.com/theelementarypenguins