Morrissey

Engels icoon voor twee extra shows naar Nederland.

Morrissey, oprichter en ex-frontman van The Smiths, geeft twee extra last-minute shows in Nederland. Op 15 december 2014 staat hij op de planken van De Oosterpoort in Groningen. Op 16 december geeft hij een show in de Jupiler Zaal van 013 in Tilburg. Op 28 oktober stond hij nog op het podium in Utrecht en de pers was unaniem lovend: “Morrissey is ook anno 2014 nog altijd een grootheid van bijna mythische proporties.” Morrissey zelf was zó te spreken over het Nederlandse publiek dat hij twee extra data aan zijn tour heeft toegevoegd.

Het is onmogelijk om Morrissey los te zien van The Smiths. Steven Patrick Morrissey, zoals zijn volledige naam luidt, brak door als frontman en zanger van deze legendarische Britse groep. Albums als ‘The Smiths’ (1984), ‘Meat Is Murder’ (1985) en ‘The Queen Is Dead’ (1986) hebben een onuitwisbare voetafdruk achtergelaten in het muzieklandschap.

Na het uiteenvallen van The Smiths ging Morrissey solo verder en dat doet hij al ruim 25 jaar met veel succes. Hij levert mijlpalen van albums af: debuut ‘Viva Hate’ (1988), maar ook ‘Vauxhall And I’ (1994) en ‘Ringleader Of The Tormentors’ (2006) mogen in de canon van de hedendaagse muziek niet ontbreken. Nog altijd is de Brit nog even gedreven en ideologisch als vroeger. Dat blijkt tevens op zijn dit jaar verschenen – en na ruzie met zijn label weer teruggetrokken – tiende album ‘World Peace Is None Of Your Business’, met nummers als ‘Earth Is The Loneliest Planet’: “And humans are not really very humane/and earth is the loneliest planet of all”.

Morrissey

15 december, De Oosterpoort, Groningen

aanvang 20:30 | zaal open 19:00

Tickets € 65,00  (excl. servicekosten) | Voorverkoop vanaf vrijdag 14 november, om 10:00 uur via  www.de-oosterpoort.nl

16 december, Poppodium 013, Tilburg

aanvang 20:30 | zaal open 19:00

Tickets € 65,00  (excl. servicekosten) | Voorverkoop vanaf vrijdag 14 november, om 10:00 uur via  www.013.nl

Foto: Luuk Denekamp