Anny!

Interview met Annemarie Brohm.

ANNY! dat is Annemarie Brohm. Je weet wel die zangeres die in 2007 met Leaf de gigahit Wonderwoman scoorde. Toen de band uiteenging besloot Anny! solo verder te gaan. Haar debuutalbum heet Rooftop Views en de zangeres vertelt er graag over.

Door Anneke Ruys

Je bent vast heel erg blij met je debuut.

Wat denk je! Het heeft een tijd op zich laten wachten, dat wel. Een album in eigen beheer releasen doe je niet zomaar. Dat kost een hele hoop bloed, zweet en tranen. En geld natuurlijk. Maar nu is het er en wordt het hoog tijd om niet meer achterom te kijken.

Hoe zou je Rooftop Views omschrijven?

Als een album dat verschillende kanten van mijn persoonlijkheid laat zien. Het ene moment hoor je die stoere meid die overal maling aan heeft. Maar op andere momenten ben ik juist heel onzeker en kwetsbaar. Qua stijl is het ook van alles wat. Adele en Erykah Badu zijn voorbeelden voor me maar ook Outkast en vele anderen. Ik zie mijn plaat als een mijlpaal waar ik jarenlang naartoe gewerkt heb.

Waarom noemde je je album Rooftop Views?

Het is een titel die verwijst naar mijn jeugd. Als tiener beklom ik regelmatig de brandtrap van ziekenhuis De Lichtenberg in mijn toenmalige woonplaats Amersfoort. Daar kon ik soms uren doorbrengen, wegdromend in de oneindigheid terwijl er allerlei creatieve ideen tot me kwamen. De songs op mijn plaat zie ik als een overdenking, een soort state of mind zeg maar.

Je album kwam eind dit jaar uit maar in de jaren ervoor heb je de mensen ook al kennis laten maken met nieuw werk.

Ik heb niet stilgezeten nee. Begin 2012 heb ik het soulvolle, rauwe My Man uitgebracht en in de zomer van datzelfde jaar Dirty Wonderful Mistake wat meer een uptempo liedje is. Daarna heb ik meer songs geschreven die ik in 2013 tijdens het rondreizende festival de Popronde aan de mensen liet horen.

Je solocarriere is dus langzaam op gang gekomen?

Ik had helemaal geen haast. Na Leaf wilde ik het allemaal op mijn eigen manier doen. Gestaag werd op deze manier gebouwd aan haar solo-carrière, om het dit keer helemaal op haar eigen manier te doen. Ik heb songschrijvers als Peter Jan Hoekstra (Krezip), Martijn Simkens (Lisa Lois) en Llewy is Sell (Relax) benaderd om met me samen te werken. Ze wilden graag meedoen aan mijn debuut.

Uiteindelijk had je zoveel songs dat ze niet allemaal op het album pasten.

Ik had 36 nummers klaar waarvan er uiteindelijk maar 11 op het album staan. Misschioen dat ik de liedjes die over zijn nog wel eens na bewerking voor een andere plaat gebruik.

Hoe voel je je nu?

Ik voel me positief en ik ben blij met mijn album. Nu alles weer op zijn pootjes terechtgekomen is realiseer ik me dat alles altijd weer goed komt. Ook als je midden in een moeilijke periode zit. Ik ga de komende tijd gewoon puur genieten van alle optredens en andere leuke dingen die er voor me liggen. Een leven zonder muziek zou ik me echt niet kunnen voorstellen. Daarom ga ik me helemaal inzetten voor mijn muziekcarriere.