European Border Breakers Award


Best Festival Act 2015 voor Jungle.

Met ingang van 2015 wordt een nieuwe prijs aan de European Border Breakers Awards toegevoegd: EBBA Best Festival Act. Het gaat om een nieuwe categorie die naast de reeds bestaande European Border Breakers Awards, voor tien Europese acts met cross border succes, wordt uitgereikt. De eerste EBBA Best Festival Act wordt op woensdag 14 januari, tijdens de EBBA show in de Stadsschouwburg Groningen, gaat naar de Britse band Jungle.

EBBA Best Festival Act
De EBBA voor de Best Festival Act is een nieuwe prijs die is bedoeld voor de band of artiest die in het voorgaande jaar door de meeste festivals binnen het European Talent Exchange Programma (ETEP) het best werd gevonden. Binnen ETEP, een initiatief van Eurosonic Noorderslag, werken 90 festivals, waaronder Glastonbury, Exit, Sziget en Lowlands, en 24 Europese radiostations samen, met als doel de circulatie van festivalshows door Europese acts te bevorderen.

EBBA
De European Border Breakers Awards (EBBA) worden door de Europese Commissie uitgereikt aan tien Europese artiesten die succesvol zijn in het doorbreken van grenzen met hun eerste Europese release. De EBBA winnaars van 2014 zijn: Melanie De Biasio (België), MØ (Denemarken), Milky Chance (Duitsland), Indila (Frankrijk), Hozier (Ierland), The Common Linnets (Nederland), Todd Terje (Noorwegen), Klangkarussell (Oostenrijk), John Newman (Verenigd Koninkrijk) en Tove Lo (Zweden).

Tot en met morgen, vrijdag 19 december, kunnen muziekliefhebbers via de EBBA website stemmen op hun favoriete EBBA winnaar. Door te stemmen kan een reis naar Groningen en een kaartje voor de EBBA show worden gewonnen.

Zowel de reguliere EBBA als de EBBA Best Festival Act Award worden op woensdag 14 januari 2015 in de Stadsschouwburg Groningen uitgereikt tijdens de openingsavond van Eurosonic Noorderslag. De show wordt gepresenteerd door BBC-legende Jools Holland en zal in heel Europa (waaronder door de NTR op zaterdag 17 januari) worden uitgezonden.

ETEP
Het European Talent Exchange Programme (ETEP) is een initiatief van Stichting Noorderslag. Doel is het stimuleren van de circulatie van het Europese repertoire op festivals, radio en media in Europa. ETEP werd in 2003 vanuit een van de hoofddoelstellingen van Eurosonic Noorderslag (uitwisseling van en steun aan nieuwe Europese muziek) geïntroduceerd. Elk jaar brengt ETEP de belangrijkste Europese festivals, radio en andere media samen en stimuleert hen om een selectie van Europese artiesten ‘uit te wisselen’. Sinds het begin van ETEP in 2003 zijn in totaal 2294 shows door 810 Europese artiesten op 90 festivals in 30 landen gepresenteerd (2003-2014).

Eurosonic Noorderslag
Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor Europese muziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals. Eurosonic is springplank voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) acts, die van 14 tot en met 16 januari 2015 in ruim dertig zalen in de Groningse binnenstad optreden. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag 17 januari 2015 in De Oosterpoort in Groningen.

Eurosonic Noorderslag staat bekend als het evenement waar nu bekende acts zoals Ásgeir, Bastille, Jake Bugg, James Blake, Jungle, Milky Chance, Nico & Vinz werden ontdekt en vervolgens geboekt voor optredens op de grote podia en festivals van het daaropvolgende seizoen.