ADAM

Reality serie gaat op 6 januari van start op BNN.

Op 6 januari gaat op BNN (NPO 3) de reality serie Like Adam van start. Hierin wordt de meidengroep ADAM op de voet gevolgd tijdens hun eerste stappen in de muziekwereld. Wij spraken de meiden voorafgaand aan de tv-serie.

Hoe waren de reacties van de mensen op jullie ‘klaarkom-video’?

Er waren zo ontzettend veel reacties. Welke wil je horen? Veel mannen hadden ranzige reacties. Mannen met een huwelijk, een gezin, die dan seksuele toespelingen naar ons maakten. Bizar! Maar gelukkig waren er ook heel veel leuke reacties. Vooral uit het buitenland kwamen veel reacties van mensen die het mooi vonden, die het kunst vonden. Zo was er een lerares uit Brazilie die de clip aan haar klas liet zien, om zo de discussie te openen over seksualiteit. Geweldig toch?

Miljoenen hits op youtube. Hadden jullie dat verwacht?

In een paar weken tijd waren het er 10 miljoen! Toen al snel 12 miljoen. Nu -een half jaar later- hebben ruim 14,5 miljoen mensen het gezien. Op YouTube alleen al. En dan tellen we alle nieuwssites die het wereldwijd brachten nog niet eens mee. Maar nee, natuurlijk hadden we dat niet verwacht. Dat kun je ook niet bedenken. Maar je ziet: sex sells. Nog steeds. Ook in 2015. Hoe zijn jullie op het idee gekomen? Er was een Amerikaans kunstproject “Hysterical Literature”. Ga dat zien! Daarin dragen vrouwen voor uit hun favoriete poëzie of literatuur en komen ze klaar terwijl ze het lezen. Prachtig! Gewoon open en bloot laten ze zien hoe mooi het is om een orgasme te beleven. Dat mag en kan allemaal als moderne vrouw. Toen dachten we: hoe tof is het om hierbij aan te sluiten? We zingen ons nummer ‘GoToGo’ op dezelfde manier. Het heeft ons wel op de kaart gezet, ja.

Denk je dat de video dezelfde impact zou hebben als deze door jongens gemaakt zou zijn?

Haha sterker nog, die is er achteraf gekomen. We kregen zoveel leuke reacties van over de hele wereld, dat we gevraagd hebben om persiflages op te sturen. Daar zaten heel veel grappige mannen bij. Ook een hoop vrouwen trouwens. Tot aan de cast van Geordie Shore aan toe die een geweldige teaser voor hun 8e seizoen maakte dat gebaseerd is op onze clip. Binnenkort is de tv-serie te zien bij BNN.

Het gevolgd worden door een cameraploeg moet Anna bekend voorkomen. In 2000 deed ze mee aan Starmaker. Hoe is het om nu weer op die manier in de spotlights te staan?

‘Starmaker’ was een realityprogramma waarin een aantal jongeren in het Big Brotherhuis werd gestopt en er als band uit moesten komen. Dat werd K-Otic. Met groot succes. Ze hadden zelfs een nummer 1-hit in Nederland! Anna was toen 16 en wist eigenlijk niet zo goed wat haar overkwam. Ja wat denk je, 16 jaar! Ze heeft er gigantisch veel ervaring opgedaan en weet daardoor heel goed hoe je met die camera’s om moet gaan. Namelijk je moet ze 100% voor lief nemen. Ze zien en horen alles en dat moet je maar laten gebeuren. Als je er rekening mee gaat houden, dan zie je dat terug.

Hebben de andere meiden net zoveel ervaring op muziekgebied als Anna?

Anna heeft met K-otic zoveel jaar voor volle zalen gestaan. Dat is een ervaring die wij niet zomaar inhalen, natuurlijk. En drie van ons kwamen net van het conservatorium toen we met ADAM begonnen. Maar het leuke is natuurlijk dat we daardoor een gek soort balans vinden bij elkaar. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Drie van ons zaten bij elkaar in de klas op het conservatorium. En in die vijf jaar leer je elkaar natuurlijk door en door kennen. Toen we met z’n drie-en een keer op een openbare jamsessie in een Amsterdams cafe waren, ontmoetten we daar Anna en Eva. Het klikte en toen zijn we met z’n vijven op het podium gaan jammen. Royals van Lorde. We klonken zo te gek bij elkaar! En het leuke was, dat vonden wij niet alleen zelf, maar ook Rogier Wagenaar. Hij is de vaste gitarist van Alain Clarke, maar vooral ook een geweldige producer. Hij nodigde ons uit voor een jamsessie in zijn eigen studio en al snel stonden we een nummer in te zingen dat hij samen met Alain Clark had geschreven.

Jullie gaan controverse niet uit de weg. Is dat met opzet en kunnen we nog meer ‘shocking’ video’s verwachten?

Als je gaat shockeren om te shockeren dan kan dat ook tegen je werken. Hoewel, Madonna doet het al een jaar of 30… 😉 Maar we proberen gewoon steeds een toffe manier te vinden om onze muziek te promoten. Bij de clip van ‘On To Something’ wilde we bijvoorbeeld niet zozeer shockeren, maar meer een beeld neerzetten van ‘de naakte waarheid’: de schoonheid van vrouwen zonder alle toeters en bellen van hippe kleding, make up, mooie belichting etcetera. Dat je daarvoor naakt in een studio moet zitten, tja, that’s all in the game…

Hoe ziet jullie toekomst eruit? Wat denk je! ADAM wordt de grootste band ter wereld, haha!

Door Anneke Ruys