Steven Wilson

HAND.CANNOT.ERASE. VERSCHIJNT 2 MAART.

Exact twee jaar na ‘The Raven That Refused To Sing’ brengt Steven Wilson zijn vierde solo-album uit. De release wordt gevolgd door een uitgebreide tournee waarbij Nederland uiteraard ook aangedaan wordt:

24 maart – Utrecht, TivoliVredenburg

23 april – Zwolle, Hedon

Op ‘Hand. Cannot. Erase.’ werkt Steven Wilson opnieuw samen met gitarist Guthrie Govan, bassist Nick Beggs, drummer Marco Minneman, saxofonist / fluitist Theo Travis en toetsenist Adam Holzman, maar toch heeft dit album een wat ander klankbeeld dan zijn voorganger. Er schijnt meer licht in de rustigere gedeeltes en de technischere stukken hebben een positieve kijk. Eens te meer kijkt Wilson naar het roemruchte Progverleden van de jaren ’70 maar hij construeert er nog altijd zijn compleet eigen klankwereld mee.

 

Het album is geïnspireerd op een documentaire die Wilson in 2011 zag over een jonge vrouw die in haar appartement in Londen overleed en daar 2 jaar kon blijven liggen zonder door iemand gemist te worden. Dit gegeven heeft hij gebruikt om op het album een verhaal te vertellen over de mogelijkheid om in deze tijd van sociale media omringd te zijn door miljoenen mensen en toch volledig geïsoleerd te zijn. Dit concept wordt visueel uitgewerkt door zijn vaste vormgever Lasse Hoile die een huiveringwekkend verhaal vertelt met behulp van zelfgemaakte kindertekeningen, schoolrapporten, vakantie polaroids en bladzijden uit een dagboek. De website www.handcannoterase.com geeft hier al een goed beeld van. In onderstaande video vertelt Wilson meer over het concept van het album.

Steven Wilson is een van de meest productieve muzikanten van dit moment. Naast frontman van het voor onbepaalde tijd in de koelkast gezette Porcupine Tree is de multi-instrumentalist actief (geweest) in zijprojecten als Blackfield, Bass Communion, No-Man & Storm Corrosion, heeft hij platen van o.a. Opeth en Anathema geproduceerd en klassieke albums van o.a. XTC, Yes, Roxy Music en Tears For Fears geremixed. Dit heeft hem tot nu vier Grammy nominaties opgeleverd.