J. Cole

FunX & Ballinnn present J.Cole – 2014 Forest Hills Drive European Tour.

‘The Real Is Back’ met Jhené Aiko als support act.

Met het album 2014 Forrest Hills Drive scoorde J.Cole in december alweer zijn derde nummer één op rij in de US Bilboard 200 chart. De Amerikaan behoort tot de populairste rappers van zijn generatie en wordt gezien als een van de boegbeelden van de huidige hiphop. Onder de noemer ‘The Real Is Back’ start komende maand zijn Forrest Hills Drive Tour in de Verenigde Staten; daarna wordt ook Europa aangedaan. Op zaterdag 9 mei komt J.Cole naar de Heineken Music Hall voor een show, die met Jhené Aiko een opvallende support act heeft. De kaartverkoop start op 27 februari.

Twee albums op de bovenste positie van de hitlijsten krijgen is al een wereldprestatie, maar als dit driemaal gebeurt, mag je toch spreken van een unicum. Jermaine Lamarr Cole flikte dit kunststukje met 2014 Forest Hills Drive. De titel verwijst naar het adres waar de rapper opgroeide in Fayetteville, North Carolina en is dan ook een nostalgische reflectie op zijn jeugd, maar daarnaast vooral het verhaal van zijn lange, soms moeizame weg naar de top. Cole is brutaal genoeg om zich als hiphop God te presenteren, maar wel met respect en loyaliteit naar zijn naaste omgeving en andere rappers. Het toonaangevende hiphopmagazine XXL sprak vol lof over 2014 Forest Hills Drive: ‘This album reinforces the faith that Cole is a superstar.’ Het album was de best verkochte hiphopplaat van 2014.

Dat J.Cole sinds zijn debuut Cole World, the Sideline Story (2011) en Born Sinner (2012) inderdaad een hiphopgrootheid is geworden, blijkt uit de illustere rij artiesten – waaronder Missy Elliott, Beyoncé, Rihanna, 50 Cent, Drake en TLC, die met de rapper samenwerkten.

Op zaterdag 9 mei staat J.Cole voor de tweede maal als hoofdact in de Heineken Music Hall. De support wordt verzorgd door de Amerikaanse R&B singer-songwriter Jhené Aiko (26), die een recente Grammy-nominatie op zak heeft voor ‘The Worst’ en wiens debuutalbum Souled Out door het Britse The Guardian jubelend werd onthaald als “a concept album that spans neo-soul, dark alt-pop and a few licks of psychedelia.” Ook Cole’s protegés Bas, Cozz & Omen gaan mee op de tour naar Nederland.