Lady Dandelion

Interview met Lady Dandelion.

Na jaren als violist bij o.a. The Kyteman Orchestra, Red Limo String Quartet, Janne Schra en Mark Lanegan gespeeld te hebben presenteert Sietse van Gorkom nu voor het eerst zijn eigen project: Lady Dandelion. Hij was al enige tijd op zoek naar een zangeres en tekstschrijver bij zijn melancholische triphop beats. Hij vond deze in de jonge talentvolle zangeres Kirsten Berkx die hem via Facebook benaderde voor een toneelschool project. Binnen een jaar schreven zij een twintigtal sfeervolle songs die af en toe doen denken aan Massive Attack, Portishead en Björk. Een interview met Kirsten Berkx!

Het opmerkelijke debuutalbum, getiteld ‘Funambulism’Wat onderscheidt Lady Dandelion van andere formaties?

Onze liedjes zijn bouwwerkjes met een wisselend instrumentarium Naast standaard instrumenten zoals drums bas en gitaar werken we ook met een boel analoge synths. Dit in contrast met de viool van Sietse.

Verder schrijven en maken we de liedjes apart van elkaar en appen en mailen we talloze versies heen en weer. En we eten iedere dinsdag patat.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

We kwamen met elkaar in contact via facebook, we werden getagged in een bericht over een liedje waar we allebei aan hadden meegewerkt. Toen hebben we elkaar maar toegevoegd aan onze vriendenlijst.

Klopt het dat Lady Dandelion een project is waaromheen een live band is samengesteld?

Lady Dandelion is in principe een duo van Kirsten en Sietse. We maken samen de liedjes. Maar wilden ook heel erg graag het podium op. We zijn allebei spelers, performers we wilden niets liever dan onze liedjes met een band ten gehore te brengen.

Hoe hebben jullie de muzikanten gekozen?

Sietse is violist met nogal wat ervaring in het popcircuit en kent zodoende nogal wat muzikanten. Alle mensen in de band zijn nauwkeurig uitgekozen. Niet alleen op muzikaliteit en vakmanschap maar ook op karakter. We wilden dat iedereen bij elkaar past en dat het vooral een groot plezier is om met elkaar op het podium te staan. Spelplezier is het halve werk.

Waar vonden jullie de inspiratie voor Funambulism?

De inspiratie kwam uit verschillende hoeken. Eigenlijk zo’n beetje van alles. Van een mooi muziekstuk waar Kirsten dan een tekst uit schreef of een verhaal over het Uur Blauw van Jan Fabre of een zusje dat op kamers gaat. Maar we hebben ons veel laten inspireren door de muziek van Massive Attack, Bjork, Portishead en Tricky.

Hoe zou je de plaat omschrijven voor nieuwe luisteraars?

Voor de eerste indruk: Triphop. Die term vonden we overzichtelijk en dekt de lading. Maar eigenlijk is het veel breder wat we doen. Sietse is klassiek- en jazzviolist met improvisatie als specialiteit. Je hoort behalve het typische triphop idioom ook electro, dance, hiphop, rock en klassieke invloeden.

Funambulism is ook op vinyl verkrijgbaar. Hoe belangrijk is dat voor jullie?

Vinyl is hip. Eigenlijk kunnen we er niet omheen. Naast dat de muziek op een oude net niet helemaal perfect draaiende tafel erg tof klinkt, is vinyl ook de enige muziekdrager die wel nog in de winkels ligt. En we hadden toch wel een droom om onze eigen LP te hebben.

‘Grey Sky Eyes’ heeft een videoclip die samen met topregisseur Mattias Schut werd gemaakt. Hoe was dat?

Sietse leerde Mattias kennen toen hij werd gevraagd om muziek te schrijven voor een commercial voor het Rijksmuseum. Toen Mattias onze muziek hoorde was hij zo enthousiast dat hij een videoclip met ons wilde maken. Nu zijn we volop aan het brainstormen over wat we willen gaan maken. We zijn echt heel erg trots dat zo iemand met ons wil werken.

Jullie speelden in januari op Eurosonic/Noorderslag op het balkon van het Grand Theatre, een zgn ‘omdraaiconcert’. Hoe verliep dat?

Het ‘omdraaiconcert’ was een groot succes. 3fm was erbij, we hadden twee pagina’s in NRC-next en het bleef goddank droog tijdens het optreden. Later beseften we pas hoeveel er mis had kunnen gaan…alleen al door de regen…

‘Funambulism’ is ook Kirsten’s afstudeerproject. Kun je daar wat meer over vertellen?

Nog voor dat Lady Dandelion bestond hadden we het over een samenwerking op het gebied van Kirstens opleiding. Kirsten wilde graag iets met muziek maken, maar had eigenlijk nog geen flauw idee wat, maar het was in ieder geval tof om te checken of er muzikanten interesse hadden. Toen Lady Dandelion vaste vormen begon aan te nemen hebben Kirsten en Sietse besloten met de band en de muziek Kirstens afstudeervoorstelling te maken. Met Eva Bauknecht voor de regie spelen we de ‚FunambulismTheatershow’ 12, 13 en 14 maart in de Theaterschool in Amsterdam

Wat hopen jullie te bereiken met Lady Dandelion?

We willen gewoon doorgaan met liedjes maken. Het uitbrengen van je eigen muziek is buiten belachelijk veel werk vooral een hele toffe en verslavende bezigheid.

Wat staat er de komende tijd op de planning?

Voor nu dus eerst de voorstelling. En verder willen we graag veel huiskamerconcerten doen. En we werken hard aan nieuwe songs, nieuwe sounds en willen ons oriënteren op samenwerkingen met andere mensen voor onze EP. Maar wie dat zullen worden, daar zijn we nog niet helemaal uit.

@Anneke Ruys