The Waterboys

T

Op zaterdag 8 augustus 2015 presenteert Patronaat de fameuze formatie The Waterboys in Openluchttheater Bloemendaal. De band rond  Mike Scott en Steve Wickham geeft een uniek buitenconcert in Nederland in het kader van het nieuwe album ’Modern Blues’. De kaartverkoop voor deze show start op zaterdag 28 februari om 10.00 uur.

‘Modern Blues’, dat in februari 2015 is uitgekomen als LP en CD op Harlequin And Clown (via Kobalt Label Services) werd opgenomen in Nashville in de Verenigde Staten. Waterboys-voorman (en oprichter) Mike Scott produceerde en Bob Clearmountain deed de mixage. Het resultaat is een album met negen “freewheeling rock and roll songs with a southern soul edge”. De eerste single ’November Tale’ bestormt vlak na de album-release al de hitparades van BBC Radio 2!

De beslissing om ‘Modern Blues’ in Amerika op te nemen pakte perfect uit – een “electric, eclectix, soulful, bold and gloriuosly freewheeling rock ‘n’roll record”, zoals de plaat met gepaste trots wordt omschreven door de geboren Schot, nu in Dublin wonende Mike Scott, die daar met een brede grijns aan toevoegt, dat men nu eenmaal altijd het onverwachte kan verwachten van The Waterboys. Dat kwam ook door die aparte sfeer die nu eenmaal in Nashville in de lucht hangt. Mike Scott daarover: “Nasville heeft natuurlijk die reputatie van muziekstad, en wordt niet voor niets ‘Music City, USA’ genoemd. Het is ook een van de weinige steden waar al die opnamestudio’s nog gewoon intact zijn en gebruikt worden en waardoor er ook een mooie competitieve geest rondwaart: aan de o verkant was Jack White zijn nieuwe plaat aan het maken, en even verderop The Black Keys – it’s exiting. It’s a spur!”

Al met al is de elfde langspeler van de band dan ook het magnifieke resultaat van 30 jaar ervaring in het scheppen van monumentale muzikale sculpturen. Het album komt ook nog eens uit in een periode waarin de groep meer dan ooit in de belangstelling staat: in 2013 scoorde Ellie Goulding een top-2 hit in Engeland met ‘How Long Will I Love You’, terwijl niemand minder dan Prince de hele pianosolo van ‘The Whole Of The Moon’ speelde tijdens zijn Hit + Run Show in Londen. Sally Barker zong deze grootste The Waterboys-hit overigens ook live tijdens The Voice op BBC 1. De populaire Amerikaanse indieband The War on Drugs speelt bij ieder optreden ‘A Pagan Place’ als ware het hun eigen volkslied, waren diverse songs van The Waterboys te horen in s peelfilm s als ‘About Time’, ‘Dom Hemingway’ en ‘What We Did On Our Holiday’ en stond de band afgelopen december twee keer in een uitverkocht Paradiso.

Prachtig nieuw en schitterend ouder werk, dat is wat we deze augustusavond mogen verwachten van The Waterboys. Voeg daar het prachtig gelegen Openluchttheater in Caprera, de zoele zomeravond en de in vele kleuren ondergaande zon aan toe en dan zouden we zo maar eens te maken kunnen hebben met de mooiste avond van het jaar!