Down The Rabbit Hole

Festival maakt elf nieuwe namen bekend.

Vandaag worden elf nieuwe acts bevestigd voor Down The Rabbit Hole. Met o.a. Ryan Adams, Seasick Steve en Other Lives krijgt het programma steeds meer vorm. Eerder werden o.a. Damien Rice, The War on Drugs, Iggy Pop, Róisín Murphy en FKA twigs aangekondigd. Down The Rabbit Hole vindt van 26 – 28 juni 2015 plaats in de Groene Heuvels in Beuningen (GLD).

De eerste editie van Down The Rabbit Hole was met zo’n 10.000 bezoekers een groot succes. Ook dit jaar bestaat het festival uit drie tenten waarin het muziekprogramma zich vanaf het begin van de middag tot diep in de nacht afspeelt. Daarnaast zijn er diverse gebiedjes met elk hun eigen sfeer, aankleding en uitstraling en worden het bos en meer ook bij het festivalterrein betrokken. Nieuw dit jaar is dat de vrijdag een volledige festivaldag wordt en dat bezoekers al op donderdag naar het terrein kunnen komen om hun tent op te zetten. Voor Down The Rabbit Hole worden alleen drie-dagenkaarten verkocht.

Vandaag worden de volgende namen aan het programma toegevoegd:

Ryan Adams: Zoals Ryan Adams worden muzikanten zelden nog gemaakt. Hart, ziel en werklust daargelaten, probeert de gedreven singer/songwriter zichzelf zo ongeveer voor elke plaat opnieuw uit te vinden. Americana, punk, alt.country, garage, folk en blauwe-ballenstadionrock; Adams’ oeuvre spant inmiddels meerdere kronen, die hij tijdens zijn shows naar believen uit zijn tas trekt.

Seasick Steve: Te midden van alle revivals en laatste-keer-nee-nu-echt-afscheidstours van de groten van vorige eeuw is de 74-jarige Seasick Steve een verademing. Zijn blues dendert met de duivel op zijn hielen vonken spugend door stad en land met een beeldschone vrouw en een open fles bourbon aan zijn zijde. Dat Seasick Steve zich met de grootste bluesbroeders kan meten, moge inmiddels duidelijk zijn.

Other Lives: De panoramische indiefolk van Other Lives hangt meer in de hoek van verwaaide technicolor woestijnen dan die van herfstige bossen en warme cider. De tot trio teruggebrachte band rond frontman Jesse Tabish keert dit jaar terug met de nieuwe plaat Rituals, die volgens de eerste berichten meer de schaduw en het experiment opzoekt. Geknipt voor de Groene Heuvels, dus.

Young Fathers: Na William Wallace, Sean Connery en Nessie worden de namen van Alloysious Massaquoi, ‘G’ Hastings en Kayus Bankole trots in de Schotse geschiedenisboeken bijgeschreven. Het uitgesproken trio uit Edinburgh zal dat een gevulde schapenmaag zijn, want als Young Fathers zijn ze hier juist om korte metten te maken met tradities en krap zittende hokjes. Ook de net verschenen plaat White Men Are Black Men Too is een zwartgebrande blend van maatschappijkritische future pop, hiphop en soul.

Natalie Prass: Countrysoul uit Nashville via Virginia? Schuif gerust een stoel bij, want Natalie Prass lijkt rechtstreeks uit de vroege Seventies te komen wandelen. Prass’ net verschenen titelloze debuut is een perfecte storm van de beste arrangementen van de A-teams en wrecking crews in de legendarische studio’s Muscle Shoals, RCA Studio B en American Sound samen. En komt daarmee nu al gevaarlijk dicht bij grote zusters als Dusty en Joni.

Jungle By Night: Iemand een feestje besteld? Gooi je glas vol en maak je veters vast, dan doet Jungle By Night de rest. Deze funky broeders van groovy moeders komen met zijn negenen alle bomen uit de Groene Heuvels blazen met een stompende partymix van afrobeat, bigbandjazz, rock, techno, hiphop, dub en psychedelische monsterjams. Niet tegen Staatsbosbeheer zeggen, maar in dit snikheet swingende oerwoud sterven muurbloempjes sneller uit dan de dodo.

Roosbeef: Roos Reebergen is eindelijk terug. Op een soort van leenbasis dan, want de beste singer/songwriter van Nederland woont alweer een tijdje in de muzikale drinkplaats Antwerpen. Roos, Tim, Tijs en Tom doen niet al te moeilijk over muziek maken en dat levert meestal pure schoonheid op. Roosbeef is Nederlands op zijn leukst: soms nuchter, soms schaamteloos uitbundig, en altijd de koffie bruin voor de buren.

zZz: Rock zonder gitaren? Laat dat maar aan zZz over, die voor hun sleazy dancerock geen snaar aanraken. Met slechts – ahem – een orgel en slagwerk bouwen Daan Schinkel en Björn Ottenheim hun eigen geluidsmuren torenhoog op, om ze daarna met twee ellebogen tegelijk weer omver te beuken. Down the Rabbit Hole mag zich klaarmaken voor zZz’s herboren 50’s R&B, drone en electro.

Stu Larsen: Stu Larsen leeft de droom: zonder vaste woon- of verblijfplaats de wereld rond met niets dan een rugzak en gitaar. Leven in alle vrijheid en blijheid, spelen voor je dagelijks brood – deze Australische troubadour bewijst dat je voor je dromen soms alleen maar hoeft te durven. En dat is niet alleen goed nieuws voor alle verstokte idealisten, maar ook voor de intieme ambiance van onze Vuurplaats.

CC Smugglers: Noem het passie of vuur of doodgewoon dikke lol; bij CC Smugglers spat het er vanaf. Dat enthousiasme vonden de bandleden – leraren, sociaal werkers en een punkzanger – in de straten van Engeland, waar ze voor wisselgeld winkel- en uitgaanspubliek vermaakten met gitaren, een viool, een contrabas en een flink pak nieuwbakken countryfolk-traditionals. Op Down The Rabbit Hole zetten ze de vuurplaats in vuur en vlam.

Bomba Estéreo: Bomba Estéreo staat tot cumbia als Colombia tot hoofdstad Bogota: ze kunnen niet zonder elkaar, maar leiden wel een geheel eigen leven. De band rond muzikant/kunstenaar Simón Mejía en zangeres Li Saumet omarmt weliswaar de Afro-Colombiaanse invloeden in de traditie, maar vervolmaakt ze met intelligente elektronische beats. Met als resultaat psychedelische cumbia, dat het ergens in het midden houdt tussen tropische electropop en het tofste feest van het jaar.
Binnenkort volgen meer bevestigingen en op www.downtherabbithole.nl is een uitgebreide omschrijving van bovenstaande acts te vinden.

Eerder werd al bekend dat o.a. Damien Rice, The War on Drugs, Iggy Pop, Róisín Murphy, FKA twigs, Alabama Shakes, The Gaslamp Killer Experience, Max Richter en Motorpsycho naar Beuningen afreizen.

De kaartverkoop verloopt via www.ticketmaster.nl. Er worden alleen driedagen-kaarten verkocht waarbij een plek op de tentencamping is inbegrepen. Een ticket kost slechts €125,- (excl. servicekosten) en bovendien is er een een speciale groepskorting: wie met 12 mensen komt betaalt 10 kaarten.