Luka Bloom

Ierse singer-songwriter dit najaar naar Nederland.

Al sinds jaar en dag heeft singer-songwriter Luka Bloom een bijzondere band met ons land en om dit nogmaals te benadrukken komt de moderne troubadour met Ierse roots dit najaar voor maar liefst zes shows naar Nederland. De kaartverkoop voor de reeks concerten die de naam “Autumn Tour of Holland” heeft meegekregen, start op zaterdag 4 april om 10.00 uur via o.a. de websites van de zalen.

Meer singer-songwriter dan Luka Bloom is moeilijk te vinden; een Ierse bard die over het leven zingt op een eigentijdse manier, verhalen die soms gaan over diepmenselijke vraagstukken of maatschappelijke problemen, maar evenzeer over de betoverende natuur. Het komt allemaal even helder uit de pen van Bloom.

Sinds het verschijnen van het drieluik ‘Riverside’ (1990), ‘The Acoustic Motorbike’ (1992) en ‘Turf’ (1994) heeft Luka Bloom een vaste schare fans in Nederland opgebouwd. Zijn albums zijn stuk voor stuk te herkennen aan de volle akoestische klank van zijn aparte tokkeltechniek op de slaggitaar, meeslepende melodieën en uiteraard zijn kenmerkende stemgeluid. 2014 is een bijzonder productief jaar geweest voor Luka Bloom: naast de plaat ‘Head & Heart’, heeft hij ook het boek ‘Homeplace’ uitgebracht. Het boek bevat een prachtige bloemlezing van aantekeningen, songteksten en foto’s die de Ier door de jaren heen heeft gemaakt.

Blooms 20e album ‘Head & Heart’ is het beste te omschrijven als een sobere, sfeervolle mengeling van folk en semi-akoestische jazz, wat hij samen met het Ierse combo The Phil Ware Trio in een recordtijd van twee dagen heeft opgenomen. De plaat bevat naast eigen nummers ook een aantal covers (o.a van Bob Dylan, John Martyn en Don McLean) die diepe indruk hebben achtergelaten op zowel de fans als de pers. Zo krijgt het album op Amazon.com maar liefst 4,5 van de 5 sterren, noemt Het Parool het “een gewaagd coveralbum” en is ‘Head & Heart’ regelmatig terug te vinden geweest in de welbekende eindejaarslijstjes.

Gezien de speciale band die Luka met Nederland heeft, neemt ook deze tour een bijzondere speciale plek in zijn ‘Head & Heart’ in: “On february 1st 1990, I released the record Riverside. And though living in New York at the time, I soon found myself travelling to Holland regularly to sing in Paradiso, Tivoli, Nighttown, Oosterpoort and many more great venues. It has always been an exciting experience, with fantastic Dutch people singing my songs with me. And now 25 years later, I am returning to meet some old friends and make some new ones, hopefully. It is a thrill to announce this Autumn Tour of Holland.”

Foto: Hans Kreutzer