Interview met Karin Park

Zweedse singer-songwriter aan het woord.

Apocalypse Pop is het nieuwste album van de electro-pop  singer-songwriter Karin Park. Hierop verbreedt ze Zweedse zangeres haar stijl en betreedt ze donkere paden. Een interview.

Door Anneke Ruys

Karin Park is een bekende artist in thuisland Zweden, terwijl ze bij ons praktisch onbekend is. “Dat komt omdat mijn eerste drie albums alleen in de Skandinavische landen  uitgebracht zijn. Highwire Poetry uit 2012 kende wel een internationale release, net als Apocalypse Pop. Ik treed sinds die tijd ook veel meer internationaal op, pas nog op het London calling Festival in Amsterdam”.

Apocalypse Pop is net verschenen. Het is een bijzonder en donker elektronica album geworden vol catchy rock-pop synth tracks met diep persoonlijke teksten. “De plaat is opgenomen in mijn eigen studio, een kerk die ik enkele jaren terug samen met mijn vriend – ook een muzikant – gekocht heb. We hebben die verbouwd en behalve dat we er wonen werken we er ook. Een hele sfeervolle locatie, een rustgevende en inspirerende plek waar ik me graag terugtrek als ik weer eens vermoeiende tour achter de rug heb”.

De teksten voor de nieuwe plaat ontstonden echter in Londen. Park werkte samen mjet verschillende mensen die haar inspireerden. Ook mensen die thuis zijn in de wereld van de elektronische muziek maar ook in die van de akoestische muziek. Apocalypse Pop zit weer vol met inspirerende songs want Karin hecht veel waarde aan goede songteksten. “Ik schrijf over het leven en dingen die ik meemaak. Ook laat ik mij inspireren door verhalen van anderen. Ik hou ook van geluiden, soundscapes bijvoorbeld uit de natuur. Die sounds verwerk ik weer in mijn  liedjes. Daarin  hoor je qua stemming en sfeer goed hoe ik me voelde. Heel belangrijk voor mij is dat mijn liedjes een verhaal vertellen, oprecht zijn”.

Karin Park kan zich geen leven zonder muziek voorstellen. “Ik ben al van kleins af aan met muziek bezig. Dat begon al op mijn zevende toen ik met mijn ouders een paar jaar naar Japan verhuisde. Mijn muziek is ook zeker door die cultuur beinvloed. Nu zeg ik: “Ik adem muziek en het zin in mijn bloed”. Ik realiseer me ook wel dat het allemaal niet ideaal is om tegenwoordig muzikant te zijn. Het betekent soms ook een emotionele en financiele strijd. Toch is het tot nu toe allemaal goed gekomen. Ik prijs me gelukkig dat ik dit nog steeds mag doen”.

Karin onderscheidt zich van andere pop-artiesten omdat ze op geheel eigen wijze muziek maakt. Haar stem schreeuwt passie en een grote drive uit. Haar muziek is zowel dansbaar als emotioneel en een mengeling van sounds & vibes. “Muziek betekent voor mij ook een leven, een levensstijl. Het was er altijd in mijn leven en het zal er altijd zijn. Altijd speciaal en altijd bijzonder”.