Ennio Morricone

Filmcomponist komt opnieuw naar Nederland.

De gerenommeerde Italiaanse  filmcomponist Ennio Morricone komt op 21 februari 2016 terug naar de Amsterdamse Ziggo Dome voor een concert. Dit in het kader van zijn “60 YEARS OF MUSIC WORLD TOUR“, waarmee hij zijn zestigste jaar als professioneel componist en dirigent zal vieren. De kaartverkoop voor dit concert start aanstaande vrijdag, 5 juni, om 10:00 uur.

De aankondiging voor deze wereldtournee volgt op een uiterst succesvolle Europese tour in 2015, die op 2 februari de Ziggo Dome in Amsterdam aandeed. In totaal zagen meer dan 150.000 mensen in 22 steden de Maestro live aan het werk tijdens deze tour .

Over de aankomende tour zegt Morricone het volgende:

“Om mijn werk live te spelen in al die verschillende steden, voor publiek van alle leeftijden en met zoveel culturele achtergronden is een ongelofelijk voorrecht. Volgend jaar vier ik mijn 60-jarige muzikale carrière, waarin ik meer dan 600 werken heb gecomponeerd. Ik zal dan een volledig nieuw programma spelen, dat ik nu al aan het voorbereiden ben, met nieuwe hoogtepunten. Uiteraard zullen er altijd de klassieke werken zijn van de grootse Sergio Leone westerns en bijvoorbeeld The Mission. Maar de algemene beleving zal deze keer anders zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld van plan een muzikale collage te maken met stukken die ik heb gecomponeerd voor 7 verschillende films die allemaal een Oscar hebben gewonnen!”

Evenals voorgaande tours zal ook deze tour bestaan uit een productie met meer dan 200 muzikanten en vocalisten op het podium.

Ennio Morricone is als componist nog steeds actueel. Voorafgaand aan zijn wereldtournee zal hij namelijk op 10 juni 2015 éénmalig een nieuw geschreven mis -opgedragen aan de Jezuïtische paus Franciscus- uitvoeren in de Gesú kerk in Rome, wat in het katholieke Italië een enorme happening zal zijn.  De mis is een herdenking van de 200e verjaardag van de reformatie in 1814 van de Jezuïeten orde door Paus Pius VII en geschreven in opdracht van deze orde.

Ennio Morricone heeft meer dan 500 scores voor film en tv gecomponeerd en meer dan 100 op zichzelf staande muziekstukken. Hij is de enige filmcomponist ooit die de gerespecteerde Academy Award voor zijn gehele oevre ontving. Welbekende hoogtepunten uit zijn werk zijn natuurlijk de scores voor onder andere Once Upon a Time in the West, One Upon a time in America, A Fistful of Dollars, The Untouchables, The Mission, Cinema Paradiso en The Best Offer.

Foto: Harold Versteeg