Epic Metal Fest

Nieuw metal fest in Eindhoven.

Nederland is een nieuw festival rijker. Op zondag 22 november lanceert de symfonische metalband Epica de eerste editie van zijn eigen Epic Metal Fest in het Klokgebouw in Eindhoven. Epica, Eluveitie (CH), Fear Factory (US), Moonspell (PT), Delain (NL) en Periphery (US) zijn de eerste bevestigde acts; meer namen volgen spoedig. De voorverkoop start aanstaande vrijdag 5 juni om 10.00 uur via www.ticketmaster.nl en 0900 – 300 1250 (60 cpm).

Epic(a) mission statement

Gitarist-vocalist Mark Jansen is erg enthousiast over het nieuwe initiatief: “Wat kun je als band nog doen om jezelf te overtreffen na twaalf jaar toeren over de hele wereld met als een van de hoogtepunten een uitverkocht jubileumoptreden voor 4500 uitzinnige fans in het Klokgebouw in Eindhoven? Nou, over een antwoord hoefden we niet zo lang na te denken: een eigen festival organiseren waar bevriende artiesten optreden die we tijdens onze vele tournees wereldwijd hebben ontmoet. Een festival door Epica, met Epica en met een keur aan internationale topbands!”

Ook zangeres Simone Simons heeft enorm veel zin in Epica’s eigen festival: “Tijdens onze jubileumshow Retrospect in 2013 hebben we de geweldige sfeer kunnen proeven van het prachtige Klokgebouw en dat smaakte echt naar meer.  We hebben in onze carrière veel hoogtepunten beleefd en Epic Metal Fest gaat er ook weer een worden, dat weet ik heel zeker.”

Klokgebouw Eindhoven

Epica speelde al eerder in het monumentale Eindhovense Klokgebouw. In maart 2013 vierde de band er zijn tienjarig jubileum op epische wijze middels de spraakmakende Retrospect-show met een 70-koppig Hongaars koor & symfonie-orkest en met fraaie audiovisuele special effects. Retrospect trok 4500 bezoekers uit 40 verschillende landen en verkocht ruim op voorhand uit; de show werd daarna als Epica’s eerste officiële live-DVD/Blu-Ray uitgebracht.

Epica in vogelvlucht

De geschiedenis en carrière van Epica laten zich het best omschrijven als een spannend jongensboek. De symfonische metalband rondom mezzo-sopraan Simone Simons groeide in dertien jaar tijd uit tot een even populaire als gerespecteerde act van internationaal formaat met wereldwijd duizenden trouwe fans (op Facebook heeft de band maar liefst ruim twee miljoen volgers). Meerdere van Epica’s albums piekten hoog in de album charts in onder andere de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Spanje, België en Nederland.

Epica is een van ‘s lands grootste muzikale exportproducten en ondernam succesvolle tournees in alle windstreken (Europa; Noord-, Midden- en Zuid-Amerika; Azië;  Australië en Zuid-Afrika) waar de groep steevast in grote zalen voor duizenden trouwe fans speelde. Ook traden de zes muzikanten (soms meerdere malen) op de grootste en meest prestigieuze festivals ter wereld op zoals Wacken Open Air (DE), Hellfest (FR), MTL Montreal (CA), Mood Indigo IIT Bombay (IN), Witch Fest (ZA), Graspop (BE) en in Nederland op o.a. Pinkpop, Lowlands – en aanstaande zaterdag op FortaRock in Nijmegen. Ook komende zomer is Epica opnieuw op grote Europese festivals te zien en trekt aansluitend weer door Noord-Amerika. De Europese clubtournee die daarna volgt, eindigt met Epica’s eigen Epic Metal Fest in eigen land als apotheose van een uiterst succesvol jaar.