Rabobank Amersfoort Jazz

Amersfoort vier dagen lang in de ban van Jazz.

Rabobank Amersfoort Jazz is dit jaar van 11 tot en met 14 juni. Hoofdpodium is het Lieve Vrouwekerkhof. Ook staan optredens gepland op onder meer de Hof, Groen-, Appel-, en Varkensmarkt. Daarnaast worden concerten gegeven in theater De Lieve Vrouw en De Observant.

Nieuw is dat dit jaar op de Hof een afwisselend en volcontinu programma op twee kleinere podia wordt geboden. Festivaldirecteur Alexander Beets vertelt hierover “We moeten niet proberen Ahoy op de Hof na te bouwen. We willen dat de bezoeker naast de muziek juist ook geniet van de stad, de vele terrassen en de gezellige sfeer. We proberen dit jaar de terrassen zo lang mogelijk uit te laten staan en meer in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Het programma kent vijf thema’s die naast elkaar en soms ook door elkaar lopen. Dit zijn Global Village concerten, levende legendes, jonge talenten, XL formaties en het Amersfoorts accent.

Al enkele jaren wordt in samenwerking met het Global Village Festival muziek geprogrammeerd op het snijvlak van jazz en wereldmuziek. Ook dit jaar staan enkele bijzondere formaties in dit kader in theater De Lieve Vrouw en op het Lieve Vrouwekerkhof. Op dit plein wordt de zondag van het festival afgesloten door de Amsterdam Klezmer Band met haar nieuwste elektronische avontuur: BLITZMASH. Met dit nieuwe project combineert de groep haar unieke mix van klezmer & balkan met ‘mash’-scherpe percussie & elektronica. De extra grote bezetting van deze band maakt dat hij ook onder het kopje XL formaties geschaard mag worden.

De Nederlandse jazz kent vele levende legendes, zoals bijvoorbeeld de tachtigjarige drummer John Engels. Hij staat op vrijdagavond met zijn formatie Vogel Vrij Vier op de Groenmarkt. Naast John bestaat de formatie uit Jan Menu (baritonsaxofoon), Jesse van Ruller (gitaar) en Carlo de Wijs (Hammond orgel).

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ook vele jonge talenten opgestaan. Met ondersteuning van Sena biedt Amersfoort Jazz ook hun een podium. Op de Hof treedt op zaterdagavond Elise Dinfena op. Met haar onschuldige maar toch stoere uiterlijk brengt ze een stevige soulhiphop sound ten gehore.

Ook in Amersfoort wordt jazz gemaakt. Door enthousiaste amateurs, maar ook door professionals. Zij komen samen in de Big Band On The Move. Als gastartiesten treden daarbij op zondag op de Groenmarkt zanger Paul van Kessel en Alexander Beets op saxofoon. Op 11 en 12 juni stonden onder meer Mathilde Santing, New York Round Midnight, Carel Kraayenhof en Thijs Borsten op het podium.

Fotografie: Nico Brons