Chemical Brothers

Nieuw album: Born In The Echoes.

Misschien is The Chemical Brothers helemaal geen slechte band. Waarom is het dan zo moeilijk om hun muziek te waarderen? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar alles klinkt een beetje hetzelfde.

Door Imre Himmelbauer

Het hele album lijkt, op een paar nummers na, wel één lang nummer. Als je met halve aandacht zit te luisteren, is het soms moeilijk om te horen wanneer de ene song overgaat in de andere. Een eigen sound hebben is natuurlijk prachtig, maar dit is overdreven.

Er waren drie tracks op de cd die er echt uitsprongen: Sometimes I Feel So Deserted, Go, en Reflexion. Sometimes I Feel So Deserted is de opening van het album en vervult deze taak met verve. Zonder meer de meest opzwepende track van het album en ook een van de beste. Zet het geluid hard en geniet!

Go is verreweg het meest toegankelijke nummer. Het is snel, de raps zijn strak en de beats blijven snel in je hoofd hangen. Een heerlijk aanstekelijke song met een uitstekend instrumentarium, zonder al te veel synthesizerpoespas.

Reflexion klinkt door het almaar uitbreidende instrumentarium spannend in de oren. Het is een nummer met een mooie opbouw en climax. Deze track had alleen nog krachtiger kunnen zijn door hem korter te maken. Hij duurt nu liefst zesenhalve minuut en daardoor valt hij enigszins in herhaling. Desalniettemin een van de betere nummers.

Maar voor de rest klinken alle songs erg hetzelfde. Sommige nummers hebben zelfs uitermate irritante geluiden erin verwerkt. EML Ritual brengt aan het eind een geluid ten gehore dat nog het meeste klinkt als een losschietend ventiel. En Taste of Honey komt met een bijengeluid, dat ook echt niet gehoeven had. Jammer, want beide nummers zijn in potentie bovengemiddeld sterk. De laatstgenoemde had een goed divertissement kunnen zijn op de over het algemeen opzwepende nummers op de cd. EML Ritual brengt naast het ergerlijke geluid ook een strakke, aanstekelijke beat die je niet zomaar uit je hoofd krijgt.

Als je overweegt om dit album te kopen, zou ik het eerst even luisteren op Spotify. En dan niet alleen de drie betere nummers, maar het liefst allemaal. The Chemical Brothers hebben namelijk een eigen muziekstijl die je helemaal te gek vindt of juist ontzettend vervelend. Voor die laatste doelgroep zou ik alleen Go aanraden, dat nummer is namelijk ook voor de mainstream-luisteraar interessant.

Beoordeling: 3,0 sterren***