Bertus Borgers

Muzikant brengt nieuw album uit.

LEGACY is de titel van het nieuwe album van Bertus Borgers dat hij samen met The Young Retro’s maakte. Geïnspireerd door de vrijheid die Bertus ervaarde in de muziek die hij rond 1970 creëerde, besloot hij in zijn repertoire van toen te duiken en op zoek te gaan naar manieren om traditionele instrumenten experimenteel te laten klinken. Om dit te bewerkstelligen haalde hij de jonge muzikanten van The Young Retro’s – bestaande uit gitarist Gio Sliwa, bassist Maurice Christian George en drummer Wouter ‘Bertho’Mollen – erbij en vroeg hen hun energie en interpretatie er op los te laten. Het resultaat mag er zijn, want The Young Retro’s laten horen hoe deze nummers vandaag de dag zouden klinken.

“Zij zijn de generatie die nu de leeftijd heeft die ik destijds had en ik ben in jaren ouder dan deze drie jongens samen, maar hoe deze muziek over het voetlicht gebracht moet, daar waren we het snel over eens,” aldus Bertus.

Op LEGACY zijn nummers van Dirty Underwear uit de jaren ‘60, de underground van Mr. Albert Show en klassiekers van Sweetd’Buster te vinden. Voor de opnames van LEGACY organiseerde Bertus een studio sessie waarin met dezelfde vrijheid kon worden gespeeld als tijdens een live optreden. Plaats van handeling was de repetitieruimte op een industrieterrein in Bladel, midden in de Brabantse Kempen, dat volledig werd verbouwd zodat er gescheiden opgenomen kon worden en een mooie kwaliteits-mix kon worden samengesteld. LEGACY bevat een selectie van negen nummers van deze opnames. De muziek van toen gespeeld door de muzikanten van nu.

De Brabantse muzikant Bertus Borgers groeide op in een muzikale familie en begon op vijftienjarige leeftijd als saxofonist/zanger in de plaatselijke band The Evergreens. Door de jaren heen bouwde Borgers een unieke carrière op in de rockscène van de Lage Landen aan de Noordzee. Als zanger/saxofonist was hij achtereenvolgens voorman van Dirty Underwear, Mr. Albert Show, Sweetd’Buster, Groove Express, The Nightcats en de Foyer Rock Band. Sinds 1970 heeft hij met die bands in totaal veertien albums opgenomen. Ondertussen bleef hij met zijn tenorsax een graag geziene gast bij acts als Golden Earring, Raymond van het Groenewoud en Herman Brood, voor wie hij ook de hit Still Believe schreef. Vandaag de dag valt Borgers nog regelmatig in bij jamsessies en nieuwe bands als Orgel Vreten.