Fidlar

Band brengt nieuw album uit.

De Punk was een tijdje een van de succesvollere genres in de muziek. Met name The Sex Pistols maakte furore door de rauwe zang en harde, simpele gitaarpartij. Veertig jaar later probeert Fidlar het genre opnieuw uit te vinden, inmiddels met hun tweede album Too.

Door Imre Himmelbauer

Het wordt naarmate je naar hun muziek luistert echter pijnlijk duidelijk hoe slecht deze muziekstijl de tand des tijds heeft weerstaan. In een tijd waar we met de synthesizer steeds ingewikkeldere dingen krijgen te horen, en waar artiesten als Sam Smith en Adele voor de mooiste zang zorgen, lijkt dit album vooral misplaatst.

Daar is Fidlar misschien niet eens schuld aan, hoewel ook hun album vrij weinig goed doet. Het doet vooral niets nieuws of verrassends. Veertig jaar na de opkomst van deze zang mag je toch verwachten dat Fidlar iets aan de muziek toevoegt, dat het iets heeft bedacht om deze muziek weer helemaal van nu te maken. Tracks als 40oz on Repeat en The Punks Are Finally Taking Acid voegen echter niets toe aan het al bestaande Punk-repertoire. Het lelijke geschreeuw op de laatste track is zelfs ronduit irritant.

Het ironische is dat de beste nummers op het album zelfs nauwelijks tot punk gerekend kunnen worden. Drone zit bijvoorbeeld dichter tegen Rock dan Punk aan en ook Overdose krijgt pas vlak voor het einde een punksound.

Misschien is het dat ondergetekende niet zo vaak naar punk luistert, maar de enige echte punk-tracks die nog enigszins konden bekoren waren Why Generation en Stupid Decisions. Deze tracks hebben herkenbare onderwerpen (respectievelijk generatie Y, dus de huidige generatie, en foute beslissingen) en de frustratie die de zanger daardoor in zijn zang legt voelt daardoor herkenbaarder en echter. Bovendien klinkt het instrumentarium hier ook beter.

Al met al is Too jammer genoeg geen goed album. De beste nummers zijn nauwelijks tot de punkstijl te rekenen. De tracks die je wel daartoe kon rekenen, waren op zijn best middelmatig. En dat is voor een punkband toch geen goede prestatie.

Beoordeling: 2 sterren**