Baaba Maal

Senegalese zanger brengt op 15 januari 2016 zijn elfde album uit.

De Senegalese ster, cultureel krijger, ambassadeur van de Verenigde Naties en Grammy Award genomineerde Babaa Maal brengt op 15 januari 2016 zijn langverwachte elfde album The Traveller uit. The Traveller is in Londen en Senegal opgenomen, werd geproduceerd door Johan Hugo van The Very Best en kent gastbijdragen van Winston Marshall van Mumford & Sons. De twee ontmoetten elkaar tijdens het jaarlijkse Blues Du Fleuve festival in Fouta, in het noorden van Senegal.

Op The Traveller wordt Afrikaanse roots muziek prachtig samengeweven met hedendaagse elektronische invloeden. Dit alles in variërende tempo’s en met verschillende boodschappen voor de luisteraar. Het album opent met het rauwe Fulani Rock, een nummer met donkere pulserende drums, complexe gitaarpartijen, Baaba Maal’s herkenbare vocalen en een duidelijke boodschap voor zijn mensen: “Language is a weapon. I’m not using it to destroy but to build bridges and bring people together. I am a messenger of the people so everyone’s voice can be heard”.

Andere hoogtepunten op het album zijn er in de vorm van het prachtige One Day en evenzo wonderschone Gilli Men met haar fonkelende gitaarpartijen, zijdezachte drums en multi-gelaagde achtergrondzang. Voor een artiest die muziek gebruikt als medium om belangrijke boodschappen te verkondigen aan zijn eigen en alle andere mensen, is het niet verwonderlijk dat de twee slotnummers, War en Peace, krachtige spoken word poëzie is van Lemn Sissay, de officiële dichter van de Olympische Spelen van 2012 en recentelijk benoemd tot kanselier van de universiteit van Manchester. Over die samenwerking en het album zegt Babaa Maal: “Working with Johan, I feel we have achieved a new mix of sensibilities and sounds that can’t be put in a box. The Traveller defines how I feel about the planet, that despite its many problems, there is a lot  of inspiration, and hope and beauty”.

Luister hier naar Gilli Men, het eerste nummer van het nieuwe album.