RoMi Cage

Interview met RoMi Cage

Voor de opnamen van hun debuutalbum ‘Things We Never Say’ vertrok RoMi Cage voor zes weken naar Los Angeles. Het resulteerde in een plaat waarop de thema’s hoop, geloof en liefde de boventoon voeren.

Door Anneke Ruys

Het eerste album van RoMi Cage – oftewel Romy en Michaël Coomans – is een plaat die van geluksmomenten aan elkaar zit. Het enthousiaste duo uit Middelburg haalde met behulp van crowdfunding via voordekunst.nl, spaargeld, familiesteun en meer dan 350 sponsoren binnen anderhalve maand bijna 70.000,- bij elkaar. Dat was het begin van een dream come true voor het Zeeuwse tweetal en vooral nadat zich de mogelijkheid had voorgedaan om een debuutalbum op te nemen in Los Angeles. Het resultaat? Een wonderschoon album met als ingredienten een beetje pop, een vleugje country en een kleine dosis rock. En niet te vergeten Romy’s zuivere stem die raakt en de nodige emoties teweeg brengt.

Tijdens ons gesprek in een cafe op de Grote Markt in Den Haag zitten er twee gepassioneerde muzikanten voor me. Twee mensen die muziek ademen en uitdragen en die reikhalzend uitkijken naar 9 november wanneer hun eerste album in Paradiso officieel gepresenteerd wordt. Aan deze release gaat nog een bijzonder verhaal vooraf. Het tweetal ontmoette elkaar nu zeven jaar geleden in De Herberg in Middelburg. Romy studeerde toen nog aan de toenmalige Roosevelt Academy en Michaël was bedrijfsleider bij een ingenieursbureau. “Ik zag Michaël met zijn toenmalige band in De Herberg en we raakten aan de praat. Toen ik voor de Roosevelt Academy liedjes moest zingen tijdens een speciale avond vroeg ik of Michaël me wilde begeleiden”. Toen sprong de vonk over, zowel muzikaal als persoonlijk. Behalve een gelukkig stel was het duo Lace geboren, een soort coverband die naar eigen interpretatie liedjes speelde van onder meer Alanis Morissette, Coldplay, Ilse DeLange en Fleetwood Mac.

Maar er zat voor Romy en Michaël veel meer in dan covers. Ze begonnen samen liedjes te schrijven, geinspireerd door het leven, de liefde en alles wat hen raakt. Michael: “We schrijven allebei, maar wel op een verschillende manier. Ik duik soms onze studio in om een dag lang aan nieuwe liedjes te werken. Bij Romy ontstaan de liedjes spontaan. Met een melodie in haar hoofd of een spontaan verhaal”. “Dat gebeurt vaak als ik me verdrietig voel of me boos maak om dingen die om me heen gebeuren of als ik me ergens blij over voel. Ik wil alleen liedjes maken die wat te zeggen hebben en waar je iets speciaals bij kunt voelen”. Op een gegeven moment waren er genoeg liedjes geschreven voor een album. Songs waarvan het duo voelde dat ze goed genoeg waren om aan de wereld te presenteren. Er werd een lijstje gemaakt van twintig producers waarmee Michaël en Romy graag zouden willen werken. Een van hen was topproducer Joe Chiccarelli, die onder meer albums gemaakt heeft met Alanis Morissette, Romy’s grootste idool. Hij won acht Grammy Awards en produceerde ook voor U2, Elton John, Jason Mraz en vele anderen.

“Na het sturen van een enkele mail kregen we meteen een positief antwoord terug: Joe zei geinspireerd te zijn door ons verhaal en overtuigd door onze liedjes. Hij wilde ons graag in Amerika ontvangen voor de opnamen van onze plaat en uiteraard was ons antwoord daarop een volmondig “ja”. Romy vertelt enthousiast over het muzikale avontuur dat zij en haar partner Michael samen aangegaan zijn. Een avontuur dat nu resulteert in het debuut ‘Things We Never Say’. Michael vult aan: “In de beroemde Sunset Studios in LA hebben we vijf weken lang, zes dagen per week van 10.00 tot 22.00 uur gewerkt aan onze plaat. Een album vol zelfgeschreven nummers, liedjes waarvan we hopen dat ze mensen er inspiratie uit putten”. Nu de plaat er eenmaal is moet die natuurlijk ook onder de aandacht gebracht worden. Met een klein team en veel eigen inspanning moet ‘Things We Never Say’ uiteindelijk zijn weg naar de mensen vinden. “Het is hard werken als je bijna alles zelf doet. Dan ben je behalve muzikant ook ondernemer. Maar het is het helemaal waard en zeker een mooie uitdaging die we graag aangaan”.

Beluister hier het nummer ‘Breathe’

Het album ‘Things We never Say’ van RoMi Cage verschijnt officieel op 9 november 2015

https://www.youtube.com/watch?v=uvVm2aQgk_g

www.romicage.com