Theo Lens

Een ongewoon muzikaal levensverhaal dat er MOEST komen.

Theo Lens presenteert deze maand zijn muzikale biografie Home At Last. Het album telt zeventien poprocksongs en neemt de luisteraar mee in hoogte- en dieptepunten uit het fascinerende leven van Theo Lens. Home At Last verschijnt 25 september op cd/dvd en vinyl.

Voor de songs op ‘Home At Last’ heb je je laten inspireren door ‚De Terugkeer van de Verloren Zoon’ van Rembrandt. Waarom juist dat schilderij?

Het schilderij geeft heel goed weer wat thuiskomen is. Dit was een van de laatste schilderijen voor het overlijden van Rembrandt en het typeert de gebrokenheid van de verloren zoon en de liefde van zijn vader. Kortom echt thuiskomen. Ik heb zelf ook een hele lange reis afgelegd om uiteindelijk thuis te komen. Daarom raakte dit schilderij mij zo.

Waarom MOEST dit album er komen?

Veel mensen schrijven een boek als zij hun levensverhaal willen vertellen. Ik heb mijn verhaal vastgelegd in 17 muzikale „schilderijtjes” van een tijdsperiode vanaf mijn 14e levensjaar tot heden.

Van muziek naar een entertainmentbedrijf en weer terug naar de muziek. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan?

Heel mijn carriere in de entertainmentindustrie is altijd doordrenkt geweest met muziek, dus dit klopt inderdaad.

‘Home At Last’ is een conceptalbum. Waarom daarvoor gekozen?

Op mijn LP (vinyl) heb ik al die nummers aan elkaar gespeeld, ruim een uur muziek verbonden en dat luistert als een verhaal. Daar komt het verhaal het beste in naar voren, vandaar concept album.

Kun je nog wat vertellen over de tot stand koming van deze plaat?

Het is begonnen met een wisselwerking van liedjesschrijvers die bij mij over de vloer kwamen en gaandeweg ontstond het idee om een overzicht van mijn leven te maken. Ik had behoefte om dit om te zetten in muziek, iedereen gaat door bepaalde periodes in zijn leven en daar zullen veel mensen zich in herkennen. Uit het leven halen wat erin zit. Ik ben echt tot de limit gegaan, ook met dit album. Wat ik heel mooi vond is dat mijn droom-mixer (mixer van o.a. Coldplay, Rolling Stones, John Mayer) Michael Brauer uit New York mij zo ondersteund heeft in de tot standkoming van het album. Uiteindelijk hebben erg veel mensen aan het album meegewerkt en hebben wij elkaar enorm geïnspireerd.

Wat wil je dat de mensen uit je album halen?

Stukje herkenning en dat je nooit moet opgeven.

Is ‘Home At Last’ het begin van NOG meer muziek?

Ik zou nog heel graag nieuwe albums willen maken, ik heb de smaak te pakken.

In 2014 maakte je een korte film (The Seven) in New York over daklozen.

Tijdens het filmpen van een muziekclip in New York, stierf in een metrostation een jongeman. Niemand keek naar deze man om. Ik zelf stond er ook bij te kijken van verbazing. Hij kreeg een nummer kreeg van de spoorwegambtenaren en werd afgevoerd. Toen ik later thuis kwam schaamde ik mij dat ik een van die mensen was die geen hulp heeft aangeboden tijdens het sterven van deze man. Ik heb mijn energie toen omgezet in het vervaardigen van een documentaire in 4 grote steden (Amsterdam, New York, Berlijn en London) om deze mensen een gezicht te geven. De meeste daklozen stellen het heel erg op prijs een gesprek met je aan te gaan, dat wil ik met deze documentaire, die nog afgerond moet worden, laten zien.

Hoe kijk je terug op je (muziek) leven tot nu toe?

Ik heb het gevoel dat ik aan het begin sta van een nieuwe levensfase.

Wat verwacht je van de toekomst? Wat zou je nog graag bereiken?

Veel optreden en spelen met mijn band en delen met mensen.

Door Anneke Ruys