Motel Mozaique

Eerste namen voor 2016 bekendgemaakt.

De eerste namen voor de zestiende editie van het Rotterdamse Motel Mozaïque Festival zijn bekend: Damien Jurado, The Go! Team, Tourist LeMC, The Basement – De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx en Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan. Motel Mozaïque vindt plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2016 op diverse locaties in de binnenstad van Rotterdam. De kaartverkoop is al gestart.

Damien Jurado
Het is eigenlijk onmogelijk om het oeuvre van Damien Jurado in woorden te vangen. Zo veelzijdig is het werk van de songwriter uit Seattle, die in bijna twintig jaar albums uitbrengt waarvan het nooit zeker is hoe hij ze precies zal laten klinken. Soms ingetogen, minimalistisch en folky, dan weer uitgesponnen, bijna psychedelisch, en af en toe zelfs rauw, hard en gruizig. En toch klinkt Jurado bij elke wending of uitstap nog steeds voornamelijk als zichzelf – of liever gezegd, als niemand anders. Met zijn muziek schept hij zijn eigen universum, een dimensie waar tijd op een andere manier voorbij gaat, en waar alle personages je net iets te diep in de ogen kijken.

The Go! Team
Het was een tijdje stil rondom The Go! Team, het Britse zestal dat bekend staat om het gretige gebruik van samples in hun indiepopcollages. Na Rolling Blackouts (2011) nam geestelijk vader Ian Parton de tijd om terug te gaan naar de bron van het project: crate digging, op zoek naar geluiden en gevoelens om in een track te vangen. Maar anders dan op debuutalbum Thunder, Lightning, Strike (2004) staat op The Scene Between (2015) niet de sound maar de song centraal. Die gedreven geestdrift en DIY-attitude zijn nog steeds duidelijk aanwezig, maar dan vergezeld van felgekleurde melodieën. Tel daar een overweldigende livereputatie bij op en je hebt de perfecte comeback.

Tourist LeMC
In zijn herkenbare Vlaamse parlando vertelt Tourist LeMC verhalen over zijn reizen en het leven van alledag. Van stad tot stad trekt hij, als een ware troubadour, zijn boodschap van liefde verkondigend. Hij laat zich voornamelijk beïnvloeden door Vlaamse hiphop, maar ook liefhebbers van Nederlandse kleinkunstfolk zullen deze Antwerpenaar zeker waarderen. Op zijn sterke tweede album En Route (2015) gaat zijn evangelie van positiviteit gepaard met een melancholisch realisme. Maar de stijgende populariteit van de Tourist is een teken dat er zelfs voor het meest vervuilde, verkilde stadshart nog hoop is op liefde.

The Basement – De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx
Ze leven aan de verkeerde kant van de straat, in het afvoerputje van de wereld. Daar is het donker, je houdt de deur op slot. Je moet hard zijn, snoeihard. Gedisciplineerd en niet bang om van je af te bijten. Als je zomaar iedereen dichtbij laat, wordt je onder de voet gelopen, gekwetst. The Basement gaat over jonge mensen die uit nood een heel leger rondom zichzelf hebben opgebouwd. Zeven spelers, muzikanten en dansers, geven hen een stem en een lichaam. Ze zijn grillig en extreem. Het thema is het proces van ontwapening. Tijdens de voorstelling breken de barricades open. Dat kan er hard aan toe gaan, soms lijkt het alsof we in de kelder van Fight Club terecht zijn gekomen. Er wordt hard voor geknokt om iets van onbedorvenheid terug te winnen.

Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan
Muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe, vaste kompaan binnen Voetvolk, draait songs van Bob Dylan op vinyl; Lisbeth Gruwez danst. Zo spreken ze met elkaar zonder iets te zeggen, verenigd door die liedjes uit de jaren ’60 en ’70. Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan is uitgepuurd, minimalistisch, en voert je mee naar de plek waar de avond overvloeit in de nacht, waar het feest ten einde loopt en de gasten huiswaarts keren, waar één iemand op de dansvloer achterblijft, onverstoorbaar, verzonken in dialoog met de muziek.

Motel Mozaïque 2016 Festival
Motel Mozaïque wordt komend jaar alweer 16! Het avontuurlijke festival vindt op vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2016 plaats op diverse locaties in de binnenstad van het dynamische Rotterdam. De kaartverkoop is al gestart: scherp geprijsde Earliest Bird tickets (passe-partout voor 8 & 9 april) zijn verkrijgbaar via de website van Motel Mozaïque.

Kunstenfestival ‘Motel Mozaïque’ is één groot avontuur. Een ontdekkingsreis waarbij de motelgasten nieuwe smaakmakers op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst leren kennen, met daarbij ook nog eens speciale projecten of unieke samenwerkingen. Het festival wordt door pers en bezoekers regelmatig geroemd om de immer scherpe programmering. Daarnaast kunnen festivalbezoekers op bijzondere wijze overnachten in een slaapproject dat jaarlijks door performers of kunstenaars wordt vormgegeven. En dan zijn er natuurlijk nog de Gidsen van Motel Mozaïque, een groep van ongeveer dertig jonge creatievelingen met een grote passie voor zowel het festival als de stad Rotterdam, waarin zij de gasten hun tofste plekjes zien.

Vrijdag 8 & zaterdag 9 april 2016
Diverse locaties in het centrum van Rotterdam
Earliest Bird tickets (passe-partouts) a € 55 inc. servicekosten zijn nu verkrijgbaar via motelmozaique.nl (in een later stadium zijn ook tickets voor vrijdag 8 of 9 april verkrijgbaar evenals kaartjes voor het slaapproject).