Maria Mendes

Portugese keert terug met tweede album ‘Innocentia’.

Drie jaar na haar lovend ontvangen debuut Along The Road keert de Rotterdamse Maria Mendes terug met de opvolger Innocentia. Een kleurrijk album met opnieuw verbindingen tussen jazz en Brazilië, fraaie arrangementen en loepzuivere vocalen.

De van oorsprong Portugese Mendes dwingt respect af met haar kristalheldere zang en elastische stembanden. Soms bijna fluisterend, dan weer nadrukkelijk op de voorgrond, en met een indrukwekkende flexibiliteit tussen de lage en hoge regionen. Altijd beheerst en met enorme precisie, zowel in het Portugees als Engels.

De zangeres wordt begeleid door hetzelfde trio topmuzikanten als op Along The Road. Haar stem zweeft over het prachtig gedoseerde spel van Toots Thielemans pianist Karel Boehlee, de ingetogen maar keurig verzorgde drumpartijen van Jasper van Hulten en de coole baslijnen van Clemens van der Feen die het geheel netjes dicht breit.

Delicaat
Innocentia opent met een ingetogen dromerig Smile van Charlie Chaplin en bevat een sierlijk Wish Upon A Star uit Walt Disney’s Pinokkio. Ook het lastig te bewerken Fragile van Sting komt heel verdienstelijk uit de verf in een delicate piano georiënteerde versie. Zelfs Jobims standard Água de Beber klinkt in Mendes’ soepele uitvoering een stuk frisser dan het uitgekauwde lome origineel.

Naast fraaie uitvoeringen van andermans liedjes bezit Mendes uitstekend compositietalent. Zo druipt Inverso van de melancholie en klinkt de met Alexander van Popta geschreven titeltrack als een tedere en melodieuze ballad. Fascinerend is het tweede leven dat Mendes geeft aan Pat Metheny’s Travel dat door toevoeging van tekst wordt omgedoopt tot Innocent Travels.

Virtuoos
Niet alleen imponeert Mendes met haar betoverende zang, ook haar scats zijn virtuoos in het levendige O Ovo en Sonatina Coreografic – Baiao, beide nummers met intrigerend spel van de Israëlische jazzklarinetiste Anat Cohen. Mendes’ klassieke achtergrond komt op wonderschone wijze tot uiting in het serene Bacianas Brasileiras: V. Aria van Villa Lobos.

De doorgaans lastige opgave om een positief ontvangen debuut te evenaren of te overtreffen is bij Mendes geen issue meer. Innocentia gaat verder waar Along The Road ophield, maar dan een aantal graden intenser; fenomenale zang, muzikaal vakmanschap en originaliteit staan voorop op deze fantastische plaat.

Label: Sony

Recensie: Serge Julien