The Residents

Legendarisch cultgroep overtuigt in Doornroosje.

Het is ruim 40 jaar geleden dat het avant-garde collectief The Residents voor het eerst van zich liet horen. Pioniers op het vlak van multimedia performances, geroemd en verguisd door hun bizarre combinaties van elektronica, gedeconstrueerde rock ’n roll en avant-jazz met surrealistische visuals en absurdistische satire. Makers van geniale conceptuele albums als ‘Eskimo’, ‘The Commercial Album’ en ‘Not Available’, die hele generaties underground muzikanten hebben beïnvloed. Daarnaast notoire kluizenaars die altijd hebben geweigerd hun identiteiten vrij te geven en interviews consequent ontweken.

Tijdens deze laatste tournee brengt de legendarische cultgroep het laatste deel van hun ‘Randy, Bob and Chuck’ trilogie, die in 2010 begon. Na ‘The Talking Light’, met de dood als onderwerp, volgde ‘Wonder of the Weird’, over liefde en seks. Het derde deel ‘Shadowland’ gaat over geboorte, reïncarnatie en ‘bijna-dood-ervaringen’.

Zoals we de laatste jaren van The Residents gewend zijn, stond ook deze show in het teken van hun imposante oeuvre. Van parels uit hun uitgebreide repertoire, aangevuld met natuurlijk ook veel nieuw materiaal. @Doornroosje

Fotografie: Rob Herstel