Mercury Rev

CD Recensie The Light In You.

Waarom kan ik het album The Light in You van Mercury Rev niet leuk vinden? Overal krijgt de band uit Noord-Amerika ontzettend veel lof voor hun nieuwste album. Maar elk nummer dat ik luister op deze cd, klinkt hetzelfde.

Door Imre Himmelbauer

Elk nummer heeft een psychedelische soft-rocksound. Er zit geen enkele variatie in de verschillende songs. De hele cd lijkt als het ware één grote track van drie kwartier. Goed, ik zal niet ontkennen dat er wel subtiliteitsverschillen zitten tussen de tracks. Zo neigen Are You Ready, The Queen of Swans en Coming Up For Air iets meer naar de rockkant, terwijl Central Park East en Amelie de softere psychedelische kant belichten. Maar het blijven subtiele verschillen.

Overigens volgen bijna alle nummers ook nog eens dezelfde opbouw. Het begint allemaal rustig, met een zangstem en één of twee instrumenten en dit breidt zich gaandeweg uit. Natuurlijk is spanningsopbouw in muziek niet fout, maar van spanning is natuurlijk geen sprake meer als bijna alle nummers deze opbouw volgen.

Dat is best jammer, want wat Mercury Rev in bijvoorbeeld Emotional Free Fall of Autumn’s In The Air laat horen, is op zich niet slecht. Het is alleen de voortdurende toon van de cd waardoor deze nummers niet tot hun recht komen.

De enige songs die verrassen zijn Rainy Day Record en Sunflower. In Rainy Day Record maakt Mercury Rev namelijk van twee dingen gebruik. Ten eerste brengt de band een blaasinstrumentsectie naar voren. Dat is gezien het genre en de rest van het album toch verrassend te noemen. Gelukkig klinkt dit niet slecht, maar geeft het de muziek juist een beetje extra stevigheid. Ook de toevoeging van rap aan het eind van dit nummer is verrassend en goed uitgevoerd. Het zorgt tenminste voor een beetje afwisseling in een verder lineaire cd.

Sunflower is zonder meer het beste nummer van de cd. Het komt redelijk laat in het album, maar maakt gebruik van snelle drums, een heerlijk aanstekelijke bas en trompetten die ook goed blijven hangen. Een zeldzame explosie van energie in de voor deze voor de rest tamme plaat.

Ik ben erachter gekomen waarom ik het album van Mercury Rev niet goed vind. Het is gewoon saai. Vrijwel geen afwisseling, met een opbouw die bijna alle nummers volgen. Als consument zou het misschien goed zijn om één andere track dan Sunflower te proberen. Vind je die helemaal geweldig, koop dan het album. Als je dat nummer echter wat te saai en tam vindt, schaf dan Sunflower aan, want die track is voor iedereen goed. De rest kun je in dat geval links laten liggen.

Beoordeling: 2,5 sterren**