Susanne Alt

Saxofoniste brengt nieuwe plaat uit.

Een nieuwe plaat met meer dan dertig gastmuzikanten. Uit binnen- en buitenland. Muzikanten die eerder werkten met James Brown, Earth, Wind & Fire, Tower Of Power, The S.O.S. Band… Een enorm project, maar de Amsterdamse saxofoniste Susanne Alt flikte het. Haar nieuwe album SAXIFY, door Alt zelf geproduceerd, verschijnt op vrijdag 18 maart op luxe 180-grams vinyl (dubbel LP met gratis downloadcard), en in een zeer beperkte oplage ook op cd.

De eerste single ‘Saxify’, met o.m. Lorrèn (vocals), Fred Wesley (trombone) en Bruno Speight (gitaar), is inmiddels verkrijgbaar op 7” vinyl en via iTunes. De 7” heeft als B-kant de track ‘Throwback’, met lead vocals van Fred Wesley.

Luister hier naar de single ‘Saxify’:

Wie aan de funk denkt, de hele funk, niets anders dan de funk, die denkt aan de bas. Met het accent op de één. Die denkt aan gekke hoedjes, kleurige kleren en dansen tot er geen morgen meer is.

Maar de funk is meer dan de bas. De funk is ook koper en hout, kleppen en ventielen. Van alt tot tenor, geblazen en geschoven. Vaak kort, stotend, explosief. Het vuur oppokend, de sfeer bepalend. Maar ’t mag ook lang, heeeeel laaaaang, diep. En los. He-le-maal los.
Er zijn een paar toetsstenen als ’t gaat om toeters in de funk. De sectie die James Brown in zijn rug dekte aan het begin van de jaren zeventig. De opstelling van Tower Of Power, in het midden van de seventies. En de Phenix Horns, het juichende koper van Earth, Wind & Fire, eind jaren zeventig tot in de jaren tachtig. En de Horny Horns, de bende blazers die de gekte van George Clinton in melodieuze banen probeerde te leiden. Het heette funk, de jazz was nooit ver weg.
Van het gegrom en gekreun tussen riet en ventiel, daar houdt Susanne Alt dus heel erg van. De funk uit de jaren zeventig en tachtig was bepalend voor de muziek die ze zelf maakt. Dat hoor je meteen, daar doet niemand moeilijk over. Zoals ook niemand er van zal opkijken dat op Saxify, Susanne’s nieuwe album, een pak FunkHelden meedoet met een verleden in de al eerder genoemde bands. Fred Wesley bijvoorbeeld. Een levende legende, die bij James Brown speelde, bij George Clinton, bij Maceo Parker. En met wie Susanne eerder het genoegen had te mogen samen spelen. En nu dus weer. Want als je de God van de Schuiftrombone op je plaat kunt hebben, met je ’t niet laten. Gary Winters, die flugelhorn speelt, is een bekende van Oom Fred. En Scott Mayo saxte bij Earth, Wind & Fire. Dat kan niet fout, en dat gaat het dus ook niet.
En dan is er Susanne zelf natuurlijk nog. Hallo. Op Saxify zijn veel mensen te gast, van Gotcha!’s Ten tot de zoon van George Clinton tot leden van The S.O.S. Band (want dikke synths zijn okay!), maar als Susanne losgaat op haar altsax (want wat wil je met zo’n achternaam), wordt direct duidelijk dat dit hààr plaat is. Met producties, sferen en geluiden die ze zelf heeft bepaald, die bepalend waren voor haar.
Is het retro? Nou en of. Want vroeger, toen werd er toch een pak geweldige muziek gemaakt. Die zou je anno nu ook nog moeten kunnen horen. Vandaar. (Guuz Hoogaerts)

 

SUSANNE ALT
Susanne Alt leerde al op zeer jonge leeftijd van haar ouders, beiden muziekdocent, piano en gitaar spelen. Op 12-jarige leeftijd kwam ze in aanraking met haar grote liefde: de saxofoon. In haar jeugd won ze diverse prijzen, waaronder de prestigieuze “International Siemens Award For Young Jazz Talent” in 1996. Na diverse studies in Nederland (Conservatorium van Amsterdam) en Duitsland (Universität der Künste in Berlijn) en heel veel live concerten, werd ze in 2004 beloond met een finaleplaats in de “Dutch Jazz Competition”. Behalve met haar eigen band speelt Susanne ook regelmatig met DJ’s (o.a. Wicked Jazz Sounds, DJ Maestro, Roog). Naar aanleiding van de samenwerking met Fred Wesley op Susanne’s album “On Track” (2009) tourde ze met Fred Wesley & The New J.B.’s in Nederland en Frankrijk. Ook was Susanne meerdere keren te gast op het podium bij George Clinton & Parliament Funkadelic.
Eerder verschenen de albums ‘Nocturne’ (2004), ‘Delight’ (2007), ‘On Track’ (2009), live-album ‘Live at Bimhuis’ (2011) en ‘How to kiss’ (2012). OP 18 maart 2016 verschijnt het nieuwe album ‘Saxify’.

www.susannealt.com

Foto: Michel Zoeter