The Jezabels

CD Recensie derde album Synthia.

The Jezabels is een band die in thuisland Australië al redelijk veel airplay krijgt en best succesvol is, met een aantal nummers hoog in de hitlijsten. Buiten Down Under wil het echter minder goed lukken en alleen de track Disco Biscuit Love werd een bescheiden hitje in Noord-Amerika. Na hun veel geprezen eerste album Prisoner en hun minder succesvolle tweede cd The Brink, brengen de Australiërs nu Synthia.

Door Imre Himmelbauer

Iedereen die zich wat onaangenaam verrast voelde door The Brink, kan in ieder geval opgelucht adem halen. Waar het tweede album snel in herhaling viel en clichématig aanvoelde, is de band met Synthia terug in vorm. De muziek is duister en voelt met snelle drums en onaangename (maar toch goed gezongen) lyrics als “my love is my disease” en “don’t tell me to smile” heerlijk verontrustend. Precies wat deze band goed kan en ook goed doet. Het album vraagt meteen je aandacht en laat je niet snel meer los.

Ook de variatie binnen de cd is bijzonder te noemen. De Australische band mixt techno in Come Alive en Unnatural met rock in Stand and Deliver en My love is my disease. Zelfs de zeldzame ballade, zoals Flowers In The Attic, passeert de revue op deze plaat.

Desondanks lijken de muzikanten zich nooit uit hun element te voelen. Het instrumentarium wordt altijd met de juiste toon gebracht, met een extra pluim voor de drumpartijen van Sam Lockwood, die bijzonder puik zijn. Ook de zang van Hayley Mary is vaak passend gebracht en zij varieert met haar stem aan de hand van de andere partijen van mysterieus en droevig tot bombastisch en krachtig.

Wie zich teleurgesteld voelde door het tweede album van The Jezabels: wees gerust. Synthia is een uitstekende cd die minstens even goed, maar misschien wel beter is dan Prisoner. Het clichégeluid van The Brink is compleet weggevaagd en de duistere rocksound waar de band in eigen land furore mee maakte is helemaal terug. Het enige dat de Australische muzikanten van een perfecte score afhoudt, is het eindnummer Stamina, dat minder indruk weet te maken dan de rest.

Beoordeling: 4,5 sterren****