The Young Folk

Albumrecensie First Sign of Morning.

The Young Folk is een band die inmiddels aardig aan de weg aan het timmeren is in Nederland. De Ieren traden al tweemaal op in Paradiso en van 2 tot 6 maart zijn de muzikanten te zien in onder andere Melkweg in Amsterdam en Paard van Troje in Den Haag. Ook kregen ze – onder meer van het prestigieuze Maverick Magazine – veel lof voor hun eerste album, The Little Battle. Kan hun tweede album First Sign of Morning aan de hoge verwachtingen voldoen?

Door Imre Himmelbauer

De cd begint bijzonder begint bijzonder sterk met de titelsong First Sign of Morning. Een energieke folktrack met een rustige opbouw en erg goede zang. Deze lijn zet The Young Folk in het tweede nummer When Morning Came door. Het is easy listening: muziek die makkelijk in de oren ligt en lekker de zorgen van je af laat glijden.

Met de volgende nummers gaan de Ieren echter een volkomen andere kant op. Toevallig of niet, maar het nummer Home heeft qua percussie en zang wel wat weg van Dotan, die een song met dezelfde titel schreef. Het nummer dat daarna komt, Carry On, heeft juist meer weg van een trieste rockballade en valt een stuk zwaarder dan de nummers ervoor. Op zich geen slechte song, maar hij valt na het eerste deel van het album behoorlijk uit de toon.

Gelukkig gaat de band voor het grootste deel van het album door met wat het in de eerste twee nummers ook deed: opgewekte, energieke folkmuziek maken. Through the Wilderness en Dear, Your Hat zijn hier goede voorbeelden van.

De overige ‘ballades’ die de band in zijn album heeft verwerkt, zoals Ode to Sedemunder en This Time of Year, zijn overigens ook prima te doen. The Young Folk blijft hier namelijk dichterbij de Folk dan in Carry On, waardoor meer een hybride tussen de twee genres ontstaat. Die is bijvoorbeeld te horen in Ode to Sedemunder.

Het enige nummer wat echt niet weet te bekoren is Olivia Leaves, een clichématige, zelfs wat zoetsappige liefdesballade met veel te weinig folksound. Erg misplaatst ten aanzien van de rest van de cd.

Daar houdt de kritiek echter wel op. Al met al is First Sign of Morning een toegankelijk en goed in elkaar gezet folkalbum, dat met name nieuwkomers in het genre goed kan aanspreken.

Beoordeling: 4 sterren****