Ronald van Oosten

Indierocker releast nieuw soloalbum.

Na enkele jaren stilte komt Roald van Oosten (ex-Ceasar/Ghost Trucker) met zijn soloalbum Oh Dark Hundred. Ontopofmusic had een gesprek met hem.

Door Anneke Ruys

Oh Dark Hundred’ is je langverwachte soloalbum. Waarom heeft deze plaat zo lang op zich laten wachten?

Het was een kwestie van hoe de planeten stonden: de juiste tijd en plaats. Ik was er al eerder aan begonnen maar dit keer kwam ik de juiste bandleden tegen, het juiste label en boeker: alle ingredienten vielen op hun plaats.

Er gingen een paar weggegooide albums overheen voordat deze nieuwe plaat kwam. Waarom was je steeds niet tevreden? En waarom heeft deze plaat wel het verwachte resultaat?

Nou, die albums zijn niet weggegooid, sterker nog, op dit moment ben ik een E.P. aan het afmaken samen met producer Dave Menkehorst die ook Oh Dark Hundred mixte. Die komt waarschijnlijk rond kerst uit. Maar op het moment dat die muziek opgenomen werd waren de omstandigheden er dus niet naar om het uit te brengen zoals ik het wilde..

Met wat voor gevoel denk je terug aan je jaren met Ceasar en Ghosttrucker?
Dat was een fantastische tijd! Wat is er nou leuker dan in een succesvolle band spelen als je in de twintig bent? En mijn bandleden Sem en Marit waren ook heel belangrijk, een hele mooie ervaring.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je in deze tijd hebt geleerd?
Dat je het muziekmaken voorop moet stellen; niet de heisa eromheen. Nog steeds is niets leuker dan met een groepje mensen herrie maken, dit bedacht ik me op mijn zevende tijdens muziekles namelijk.

In de afgelopen jaren heb je je vooral beziggehouden met het componeren en produceren voor film, tv en theater. Blijf je daar wel mee doorgaan?

Absoluut! Sterker nog, mijn nieuwe band doet daar vrolijk aan mee. Ik heb net met Marjolijn van Heemstra een theaterstuk ‘Bommenneef’ gemaakt voor het Ro theater, en ga komend jaar met de hele band meedoen aan het stuk ‘Distel’ van Orkater. Met live popmuziek dus. Heel spannend.

Wat wil je dat mensen meekrijgen van ‘Oh Dark Hundred ‘?

Ik hoop dat hun fantasie geprikkeld wordt, en dat ze er mooier van gaan dromen. Het is tenslotte een album over de nacht.

Wat mogen we de komende tijd van je verwachten?
Komende vrijdag, 4 maart, is de album releaseparty in Ekko Utrecht. We gaan in april beginnen met een tour, ondermeer in Paradiso en Vera. We spelen op Here Comes The Summer, en hopelijk nog veel meer festivals.

http://www.roaldvanoosten.nl/

https://www.youtube.com/watch?v=ZVgTzUoIXMo
https://www.youtube.com/watch?v=ZVgTzUoIXMo