Folly and the Hunter

Canadezen brengen album Awake uit.

Folly and the Hunter verraste menigeen met hun eerste twee albums, Residents en Tragic Care. De Canadezen werden geroemd om hun bijzondere folksound, die volgens sommigen deed denken aan het IJslandse Sigur Rós. De band uit Montreal brengt nu haar derde album Awake.

Door Imre Himmelbauer

Dat derde album weet helaas niet de magie te vangen van de andere twee albums. Waar bij de vorige platen tracks als Moth in the Porch Light en Ghost nog wisten te verrassen, zijn alle songs die op Awake staan gewoon veel te braaf.

Het begin is nog wel redelijk met titelsong Awake, dat softrock met folk probeert te combineren. Ook de andere songs, Breath, Kill My Hope, Small Victories en Duisburg zijn vrij goede nummers, die de lijn van Tragic Care redelijk doortrekken.

Vanaf The Way We Are gaat het echter bergafwaarts. Dit nummer kent om de een of andere reden een vreemd, bijna kinderachtige melodietje op de achtergrond, dat ook nog ongevraagd terugkomt in de song. Voor de rest is het ook een redelijke dertien-in-één-dozijn track: niet spannend, maar gewoon saai.

Ook Lose That Light kent dit probleem. De meerstemmigheid is op zich mooi gedaan, maar wat zit er weinig spanning in dit nummer. Het schrijft zichzelf en onderscheidt zich nergens.

Daarna gaat Folly and The Hunter een helemaal andere kant op met Wreck It. Hier lijkt de band eerst bijna Adele na te willen doen, met een droevige pianopartij en één zanger die zijn verhaal vertelt. Al gauw gaat het nummer echter al meer stemmen kennen en gaat het meer de kant van de rock op. Desondanks blijft het vreemd dat een song van een indie-folkband aan een popzangeres doet denken.

Ook met Travelling en Science weet Folly and The Hunter niet de juiste snaar te raken. Allebei zijn het repetitieve, bijna zeikerige tracks die weinig nieuws proberen.

De Canadezen bewijzen eenvoudigweg niet dat jij hún cd moet kopen. Daarom is dit album niet aan te raden. Jammer, want met name Tragic Care bewees dat Folly and the Hunter wel degelijk goede muziek kan maken.

Beoordeling: 2,5 sterren**