HATY HATY

Blaudzun en David Douglas bundelen muzikale krachten.

HATY HATY is het een nieuwe project van zanger Blaudzun en elektronica-artiest David Douglas. De mannen ontdekten hun gezamenlijke passie voor indie en elektronica en lieten die samensmelten op het debuutalbum High As The Sun.

Door Anneke Ruys

Blaudzun (Johannes Sigmond) kennen we allemaal van zijn intense stemgeluid en zijn intens melancholische indie-liedjes, terwijl elektronica-pionier David Douglas bij de meesten misschien wat minder bekend is. Douglas is een Nederlandse producer uit Utrecht die dromerige en lome deephouse maakt. Twee jaar terug verscheen van hem het debuutalbum Moon Observations, een muzikale ode aan alle bewonderaars van de maan. De plaat werd in 2014 door 3voor12 genomineerd voor Album van het Jaar. Daarnaast was er serieuze interesse vanuit buitenlandse media als Pitchfork, VICE en BBC Music.

De bevriende artiesten, producers en componisten Blaudzun en Douglas ontdekten hun gezamenlijke liefde voor indie en elektronica en besloten die samen te brengen op een album. “Het idee dateert al van enkele jaren terug, maar vanwege volle agenda’s en dito tourschema’s hebben we ons gezamenlijke project nu pas kunnen realiseren” aldus Blaudzun over het album met de intrigerende titel High As The Sun.

Om te beginnen de naam HATY HATY. Waar komt die vandaan?

“Die komt van het Indonesische woord ‘Hati ‘en dat betekent hart en wordt vaak gebruikt als ‘Hati Hati ‘ ,  dat staat voor ‘rustig aan’of wanneer je iemand geluk toewenst in moeilijke tijden. Ook refereert het naar het wolf-personage Hati uit de oude Noorse mythologie dat de maan achterna ging om deze op te eten. Dat vonden we ook wel een bijzonder gegeven”vertelt Blaudzun.

Hoe omschrijven de mannen hun sound?

“ Een combinatie van elektronica en indie of liever een samensmelting van onze beider muzikale invloeden. Oftewel een combinatie van wat wij allebei op muzikaal vlak doen” vertelt David Douglas over de combinatie van hun twee. Blaudzun vult aan: “Toen we besloten om samen te werken hebben we ons opgesloten in verschillende muziekstudio’s en in hotelkamers. Eigenlijk hadden we in het begin geen enkel idee wat er uiteindelijk uit zou komen. Het was voor ons allebei een enorme uitdaging. We begonnen met eenvoudige beats en melodieën en dat mondde langzaam maar zeker uit in complete arrangementen met zanglijnen”.

Dus er was vanaf het eerste begin al een muzikale connectie?

“Die was er zeker” volgens Douglas. “Het voelde eigenlijk al meteen goed en vertrouwd ook omdat er al een vriendschap tussen ons bestond toen we begonnen. We hadden ook al eerder samengewerkt, op mijn debuutalbum Moon Observations. Dat beviel meteen zo goed dat we voelden dat er misschien meer in kon zitten”. Blaudzun: Vanaf de allereerste klanken hadden we eigenlijk al het gevoel dat er wel eens een heel mooi muzikaal project uit zou kunnen ontstaan. We wisten ook vanaf het begin dat we  geen plaat wilden maken die uit individuele bijdragen zou bestaan. Oftewel geen e-mail facetime soort studio samenwerking waarbij elke muzikant in zijn eigen omgeving zou werken om daarna alleen samen te komen voor het eindresultaat”. Het was volgens de mannen juist de magie die er in de studio tussen hen was. “We zaten meteen op een lijn qua gevoel en gedachten. Dat is niet zo vanzelfsprekend en maakte het tot een bijzondere studio ervaring.

Hoe gaat dat in de toekomst? Is HATY HATY een eenmalig project of komt er een vervolg?

Blaudzun: “Daar kunnen we nu nog niets over zeggen. Dit project is nog te nieuw en te spannend. We willen eerst kijken hoe het live uitpakt en hoe de mensen erop reageren. Spannend is het zeker wel. “.
Douglas: “De reacties zijn tot nu toe positief. Maar wie weet hoe het in de toekomst verder uit gaat pakken. Daar zijn we allebei in ieder geval erg benieuwd naar”.

Release show in TivoliVredenburg 

Deze vindt plaatst op vrijdag 11 maart in Pandora – TivoliVredenburg, Utrecht.
https://www.facebook.com/events/903197126454300/

Fotografie: Isabelle Renate la Poutré